Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Militære oppskytinger

Av Øyvind Guldbrandsen

 

Artikkel publisert i Smånytt om Romfart, nummer 7, 1997 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Slutt på den kalde krigen har ikke gjort slutt på militære aktiviteter i rommet, noe fem amerikanske oppskytinger med militære nyttelaster på drøye to uker i oktober og november skulle tyde på.

Oppskytingen av STEP 4 (Space Test Experiment Platform) med en Pegasus XL 22. oktober 1997 gikk greit, men satellitten gikk tapt, trolig fordi en datafeil hindret solpanelene i å folde seg ut. Under ledelse av USAF (det amerikanske luftforsvaret) var de små STEP-satellittene ment å bringe eksperimenter opp i rommet rimelig. Programmet ble innledet med oppskytingen av den ennå fungerende STEP 0 i 1994, men Pegasus XL-bærerakettene til STEP 1 og 3 mislyktes og STEP 2 havnet i feil bane, hvor den ellers fungerte bra. Flere satellitter er ikke planlagt.

På et annet plan lå Titan 4A-oppskytingen en 15 tonn tung Lacrosse-satellitt fra Vandenberg 23. oktober 1997. Lacrosse er utstyrt med en bildedannende radar som fungerer uavhengig av værforhold eller dag/natt. Bildeoppløsningen er sannsynligvis dårligere enn fotorekognoseringssatellittenes, som kan komme ned på desimeternivå. Dette er den tredje Lacrosse-satellitten som er skutt opp, og erstatter den første, som ble brakt opp på STS-27 i 1988 og kommandert ned i atmosfæren i april i år. Satellittens byggekostnader er mellom 750 millioner og 1 milliard dollar, bærerakettens over 300 millioner dollar.

Den 24. oktober 1997 føk en kommunikasjonssatellitt av typen DSCS 3 (Defense Satellite Communications System) opp mot den geostasjonære banen i en Atlas 2A/Centaur. Satellittene eies av USAF, men benyttes også av Hæren, blant annet i Bosnia.

Den 28. og siste Navstar GPS 2/2A navigasjonssatellitten ble skutt opp med en Delta 2 den 5. november 1997. GPS 2 og 2A skal etter hvert erstattes med GPS 2R-satellitter. GPS er utviklet for militære formål men det er blant sivile brukere rundt om på kloden at systemet virkelig har fått gjennomslag de siste par år.

En «sigint»-satellitt (signal intelligence) ble skutt opp fra Cape Canaveral 7. november 1997. Satellitten er beregnet på å avlytte kommunikasjon blant fremmede makters militære enheter, muligens også å peile inn radarstasjoner. Til dette formål er den rundt seks tonn tunge satellitten utstyrt med en enorm parabolantenne som i utfoldet tilstand er på størrelse med en fotballbane. Satellittkostnadene er omtrent som for Lacrosse, mens Titan 4A-raketten skal ha kostet 414 millioner dollar på grunn av det øvre Centaur-trinnet som brakte satellitten opp i en svært avlang, 12-timers, 63,5° inklinerte «Molniya-bane», med apogeum mer enn 40 000 km over den nordlige halvkule. Tre satellitter av denne typen er dermed operative, synkronisert slik at Jordens nordlige halvkule er under nesten kontinuerlig dekning.

 
Forrige notis | Neste notis | Alle SOR 1997 | Alle Romfart Ekspress/SOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.