Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Atlantis koblet til den internasjonale romstasjonen

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Kortnytt, nummer 2000-137, 11.09.2000 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Sammenkoblingen skjedde klokken 07.51 norsk tid, noen minutter tidligere enn før annonsert, søndag 10. september 2000. Det var tredje gang Atlantisk koblet seg til romstasjonen. Som de to foregående gangene skjedde tilkoblingen også denne gang til den amerikanske modulen Unity.

Klokken 06.47 i dag norsk tid startet Edward Lu og Jurij Malentsjenko sin romvandring. Da gikk romdraktene over til helt ut å bli drevet og forsynt med interne systemer. Luken ut til lasterommet ble åpnet klokken 06.54, og de to var ute i lasterommet klokken 06.59.

Første punkt på programmet var å se nærmere på et sammekoblingsmål, som skulle vært brukt da Zvezda koblet seg til Zarja, 26. juli 2000 (se Zvezda koblet til Unity/Zarja (Kortnytt 2000-122)). Lu rapporterte at eksplosivene som skulle ha foldet ut målobjektet, tydeligvis var detonert. Likevel var målobjektet ikke foldet ut. Dette ble nå ordnet manuelt. Sammenkoblingsmålet skulle bare vært brukt under sammenkoblingen. I ettertid har man ingen bruk for det. Bakkekontrollen var likevel bekymret for at målobjektet senere plutselig kunne folde seg ut, og i et ekstremt uheldig tilfelle da treffe og punktere en romdrakt, om en romfarer tilfeldigvis var der akkurat da.

Lu og Malentsjenko beveget seg så til enden av Zvezda, 33 m over romfergens lasterom. Der monterte de et magnetometer til romstasjonen. Det skal fungere som et slags reservesystem for å kunne bestemme romstasjonens stilling i rommet, ved hjelp av Jordens magnetfelt.

Med magnetometeret på plass koblet de sammen ni kabler mellom Zvezda og Zarja. Fire av kablene skal brukes til å overføre strøm fra fremtidige solcellepaneler som USA skal bygge og montere til romstasjonen. Fire andre kabler skal brukes til ulike kommunikasjonsformål, som video og dataoverføring. Den siste kabelen var en fiberoptisk kabel som i fremtiden vil gjøre det mulig å overføre data fra russiske romdrakter og til bakken under romvandringer. Både Lu og Malentsjenko brukte amerikanske romdrakter under arbeidsperioden i formiddag.

Romvandringen ble avsluttet klokken 13.01, etter en varighet på 6 timer og 14 minutter.

Det ene av de to solcellepanelene på Zvezda har ikke foldet seg skikkelig ut, men virker som å ha kilt seg fast. Før romvandringen ble det meldt at de to romfarerne skulle se litt nærmere på dette, men av meldinger senere fremgår det ikke om de gjorde så.

Noe før klokken 14.30 startet en serie på 36 avfyringer av stillingsmotorer på Atlantis. I løpet av en drøy time ble banehøyden til romfergen og romstasjonen hevet med omtrent 5 km.

 
Forrige Kortnytt | Neste Kortnytt | Alle Kortnytt 2000
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.