Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Merkelige Gomez' tåke

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Nytt om Romfart, 16. årgang, nummer 60, oktober-desember 1986, side 120 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Arturo Gomez er en chilensk observasjonsassistent ved Cerro Tololo som i mai 1985 oppdaget en merkelig tåke med observatoriets 1,5 m-teleskop. Tåken ligger i Sagittarius (Skytten) og ser på bilder ut som en flattrykt lysflekk som måler 3 x 5″. Den deles i to av et bånd som går horisontalt over den, og som astronomene mener kan være et ekvatorialt støvbånd. Dette gir tåken en viss likhet med en lysende hamburger sett fra siden. Uoffisielt betegnes den da gjerne også Hamburger-tåken, mens man offisielt omtaler den som Gomez-objektet.

Til å begynne med mente man objektet var en galakse som ble sett fra siden og hvor det lå et bånd med støv i ekvatorområdet, noe som er forholdsvis vanlig i mange spiralgalakser. Denne hypotesen ble imidlertid forkastet fordi det på denne delen av himmelen er få galakser som er lyssterke nok til å skinne gjennom det tette, støvete sentret i Melkeveisystemet. Dessuten tydet spektra på at objektet var en vanlig stjerne noe varmere enn Solen. Usikkerheten omkring objektet bare økte da den japanske astronomen Kimiaki Kawara opplyste at infrarøde målinger viste at stjernen ikke er varm, men kald, minst ti ganger kaldere enn tidligere spektroskopiske observasjoner tydet på.

Astronomene mener nå at Gomez-objektet er en stjerne omgitt av en ekvatoriell støvring som er tett nok til å skjule deler av stjernen. Den varme (blå) strålingen som ble observert spektroskopisk, tilskrives støv i stjernens polområder som reflekterer lys tilbake mot Jorden. Stjernen har utviklet seg bort fra hovedserien, forbi superkjempestadiet og gjennomgår nå en rask forvandling mot å bli en planetarisk tåke. Hvis dette er riktig, kan Gomez-objektet gi astronomene en enestående mulighet til å observere at en døende stjerne begynner å kaste sitt ytre gass-hylster ut i rommet.

Tekst til illustrasjon brukt i artikkelen

Gomez-objektet representerer kanskje starten på dannelsen av en planetarisk tåke. Hvis det er riktig, er dette første gang astronomer får sjansen til å studere hvordan en planetarisk tåke dannes.

 
Forrige artikkel | Neste artikkel | Alle NOR 1986 | Alle Romfart/NOR
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.