Inspiration4 og Shenzhou 12 hjemme igjen*

Inspiration4 og Shenzhou 12 hjemme igjen*

Publisert av Øyvind Guldbrandsen den 19.09.21. Oppdatert 27.02.24.

Tittelbildet: Crew Dragon «Resilience» øyeblikket før det treffer vannflaten i Atlanterhavet etter endt ferd.  

  

eRomfart 2021-032, Norsk Astronautisk Forening, 19.09.2021

Dette er en nyhetsnotis opprinnelig sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.


Inspiration4 og Shenzhou 12 hjemme igjen

Av Øyvind Guldbrandsen

    

Den 17. september kl. 07:34 norsk tid, landet det kinesiske romfartøyet Shenzhou 12 i Kina med tre taikonauter om bord. Mindre enn to døgn senere landet romfarerne i Crew Dragon-romkapselen «Resilience» i Atlanterhavet utenfor Florida, også det i god behold.

Crew Dragon-kapselen landet kl. 01:06 norsk tid natt til søndag 19. september 2021 (fortsatt 18. september GMT og amerikansk tid), etter nær tre døgn i rommet. Inspiration4, som romferden er kalt, er historiens første bemannede i bane rundt Jorden uten noen profesjonell astronaut, kosmonaut eller taikonaut om bord, og den første helt private. Det var således også USAs første bemannede romferd i kretsløp som NASA ikke var direkte involvert i. 


Oppskytingen av Inspiration4 fra Kennedy Space Center med en Falcon 9-bærerakett.

 

Også denne gang kunne Falcon-raketten fremvise snodige eksosmønstre på himmelen.


Langtidseksponering viser raketten forsvinne i det mørkeblå.



Frem til samme dag som landingen av Kinas Shenzhou 12 fant sted hadde de tre taikonautene oppholdt seg tre måneder i Kinas nye romstasjonmodul Tianhe, tre ganger så lenge som noen tidligere bemannet kinesisk romferd. Oppskytingen av Shenzhou 12 omtalte vi i eRomfart 2021-024.

Den 16. september, mens både Resilience og Shenzhou 12 var i rommet, befant det seg flere mennesker i kretsløp enn noen gang tidligere.


På den andre siden av kloden, 17. september, landet de tre Shenzhou 12-taikonautene Nie Haisheng, Liu Boming og Tang Honboi Kina etter tre måneder i romstasjonmodulen Tianhe.



De fire besetningsmedlemmene på Inspiration4 var Jared Isaacman (kommandør), Hayley Arceneaux (medisinsk ansvarlig), Chris Sembroski (ferdspesialist) og Dr. Sian Proctor (pilot). Selv om titlene høres formelle ut, og alle har vært gjennom intensiv trening før ferden, omtales altså disse som vanlige borgere, som ikke har vært i gjennom et formelt astronaututdannelsesprogram i regi av en offentlig romorganisasjon.


Besetningen under en fotosession før ferden. Fra venstre: Chris Sembroski, Sian Proctor, Jared Isaacman og Hayley Arceneaux.


Hvorvidt det å være dollarmilliardær (dis)kvalifiserer en fra å kunne kalles «vanlig borger» kan alltids diskuteres, men det er det som er tilfelle med Isaacman, som har tatt initiativet til, og betalt for ferden. Han har også flysertifikat for både kommersielle jetfly og jagerfly. På sett og vis har han chartret et Dragon-romfartøy fra SpaceX, som har bygget både det og Falcon 9-bæreraketten og forestått den praktiske gjennomføringen av ferden. SpaceX selv skal innledningsvis ha vært noe skeptiske til opplegget. Men det har åpenbart gått seg til, for ferden ble tilsynelatende gjennomført til punkt og prikke og med stor entusiasme fra alle involverte. Foreløpig er det dog litt begrenset hva som har kommet ut av informasjon underveis på turen.

Det er antakelig ikke tilfeldig, for her kommer vi inn på rettigheter og den slags, som det er Netflix som har sikret seg brorparten av. Neppe gratis, for en av hovedhensiktene med ferden er å samle inn penger til St. Jude Children's Research Hospital i Memphis gjennom ymse former for såkalt fundraising. Hittil skal over 150 millioner dollar av Isaacmans mål på 200 millioner ha kommet inn. Av dette har Isaacman selv bladd opp 100 millioner.

Av den øvrige besetningen kan vi nevne Hayley Arceneaux, som med sine 29 år er den yngste amerikaneren som har vært på en romferd i bane rundt Jorden. Som 10-åring fikk hun beinkreft, men overlevde etter omfattende behandling ved det samme St. Jude-sykehuset, hvor nå jobber som sykepleier til daglig. Som et ledd i kreftbehandlingen fikk hun byttet ut venstre kne og lårbein med proteser. Arceneaux er den første som har fløyet i rommet med noe slikt.

I følge Isaacmans hjemmelagde filosofi bak ferden representerer Arceneaux «håp», grunnet livshistorien hennes. Doctor Proctor representerer «velstand», Sembroski «generøsitet» mens Isaacman selv representerer «ledelse».

På grunn av ferdens uvanlige profil, og deltakernes uvanlig ikke-astronautiske bakgrunn har Inspiration4 allerede gitt inspirasjon til mer omtale i ordinære medier enn vi kanskje er vant til, og vi tar oss ikke bryet med å gjenta alt i detalj her. Enn så lenge spanderer vi i stedet på oss noen avsnitt med nerdefakta:

Høy og ensom ferd
Det var aldri meningen at man på Inspiration4 skulle møte eller koble seg til verken ISS eller noe annet objekt i bane rundt Jorden. Ferden var helt selvstendig, den første amerikanske sådanne siden den ulykksalige romfergeferden STS-113 i 2003, den som endte med at Columbia gikk i oppløsning under tilbakevendingen.

Illustrasjon av Resilience-kapselen under Inspiration4. Siden man på ferden ikke skulle koble seg til ISS var kobligsmekanismen i nesen av romfartøyet byttet ut med et kuppelformet vindu.


Isaacman under nevnte vindu, med Jorden i bakgrunnen.


På et globalt nivå var det første bemannede romferd som ikke møtte noe annet fartøy i rommet siden Kinas Shenzhou 7 i 2008. Da ble den første kinesiske romvandringen gjennomført. Noe tilsvarende var aldri aktuelt under Inspiration4.

Under Inspiration4 kom romfartøyets apogeum (høyeste punkt i banen) opp i 580 km, det høyeste noe bemannet romfartøy har nådd siden STS-109 i 2002, da romfergen Columbia var på den fjerde og nest siste serviceferden til Hubble-romteleskopet, kalt SM3B (Service Mission 3B)

Fire tidligere romfergeferder, samt to Gemini-ferder på 1960-tallet, hadde høyere apogeum enn dette. Og selvfølgelig kom de ni Apollo-romskipene som dro til Månen (inkl. de tre som ikke landet) flere hundre ganger lengre bort fra Jorden enn noen av disse igjen.

Banehøyden til Den internasjonale romstasjonen ISS varierer noe, men ligger stort sett mellom 400 og 450 km.

Inspiration4 kom egentlig så mye som 598 km over jordoverflaten, siden et romfartøys banehøyde vanligvis oppgis i forhold til en tenkt jordklode med fast radius tilsvarende ekvatorradiusen, hvor man altså ikke regner med Jordens flattrykning og andre naturlige uregelmessigheter.

Folksomt i rommet
I følge folk som holder rede for slikt var det den 16. september for første gang så mye som 14 mennesker i bane rundt Jorden samtidig: Fire i Inspiration4, tre i den kinesiske romstasjonmodulen Tianhe (før disse dro hjem i Shenzhou 12) og de syv Ekspedisjon 65-romfarerne i ISS (tre amerikanere, to russere, en franskmann og en japaner.)

Én gang i 1995 og to ganger i 2009 har det vært 13 mennesker i kretsløp rundt Jorden samtidig. Bare ved det siste tilfellet, i juli 2009, var alle samlet i samme romfartøy, som selvfølgelig var ISS. Ellers var de spredt over tre: Sojuz, romfergen og ISS eller Mir.

Den 16. september var derimot ikke første gang det var 14 mennesker i rommet. Det skjedde i sommer, den 20. juli, under NS-16, ferden med Amazon- og Blue Origin-gründer og milliardær Jeff Bezos og tre andre. Da ble romkapselen RSS First Steps sendt på en sub-orbital ferd opp til en høyde av 107 km med bæreraketten New Shepard, altså så vidt over den såkalte Kármán-linjen på 100 km høyde, som internasjonalt ofte blir definert som grensen til rommet. Hele ferden tok litt over 10 minutter. Både rakett og kapsel er bygget av Bezos' selskap Blue Origin.

Dersom man legger den amerikanske grensen på 50 miles (ca. 80 km) til grunn var det en uke tidligere hele 16 mennesker i rommet på én gang. Foruten den samme Ekspedisjon 65-besetningen i ISS og Shenzhou 12-besetningen i Tianhe som under Inspiration4 og NS-16, kom det da seks personer opp til en høyde av 86 km i rakettflyet SpaceShip Two. I tillegg til de to pilotene var fire passasjerer, deriblant Richard Branson, med på turen. Branson, også han milliardær, står bak selskapet Virgin Galactic, som har bygget SpaceShip Two. Også dette var en sub-orbital ferd.


Et videoklipp av Inspiration4-landingen ser du på foreningens Facebook-side.