Shenzhou 12 skutt opp og koblet til Tianhe

Shenzhou 12 skutt opp og koblet til Tianhe

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 18.06.21. Oppdatert 20.06.21.

eRomfart 2021-024, Norsk Astronautisk Forening, 18.06.2021

 

Av Ragnar Thorbjørnsen

 

Bildene tilhører en nyhetsnotis sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.


Oppskytingen av Shenzhou 12 foregikk fra Jiuquan-romsenteret med en bærerakett av typen CZ-2F (Lang Marsj 2F). Oppskytingen startet 03:22 norsk tid 17. juni.

 

Datagrafikk av Tianhe-modulen med to Shenzhou-fartøy tilkoblet. For øyeblikket er ett Shenzhou-fartøy og ett ubemannet forsyningsfartøy, Tianzhou-2, koblet til romstasjonen. Tianzhou-2 ble skutt opp og koblet til Tianhe 29. mai. Tianhe, som er den første modulen i Kinas nye romstasjon, kalt CSS, ble skutt opp den 29. april (eRomfart 2021-015). Oppskytingen foregikk med en CZ-5B, som medførte noe virak i media, siden det etterlot et stort rakett-trinn ukontrollert i jordbane (eRomfart 2021-017). (Illustrasjon: Mack Crawford)

 

De tre Shenzhou 12-romfarerne, eller taikonautene, som kinesiske astronauter gjerne kalles.
Fra venstre: Tang Hongbo, Nie Haisheng (kommandør) og Liu Boming. Dette er den tredje romferden for Haiseng, og den andre for Boming.

 

Kjernetrinnet fra den kinesiske CZ-5B-raketten som skjøt opp Tianhe-modulen møtte atmosfæren over Den arabiske halvøya kl. 04:14 norsk tid natt til søndag 9. april. Trinnet gikk som ventet i oppløsning i løpet av noen minutter og restene spredte seg over Det indiske hav over en strekning på flere hundre km nær Maldivene. Ingen rapporter om skader.

Det 30 m lange og 20 tonn tunge trinnet hadde siden oppskytingen tumlet uten kontroll rundt Jorden.