eRomfart 2021-009, 12.04.2021
Bildene tilhører en nyhetsnotis sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.
60 år siden Vostok 1
Av Ragnar Thorbjørnsen
dag er det 60 år siden historiens første bemannede romferd. Jurij Gagarin gjennomførte den 12. april 1961 én runde rundt Jorden i romskipet Vostok 1. Han ble født den 9. mars 1934 og døde den 27. mars 1968, i en jagerflyulykke. Han var således 27 år gammel da han gjennomførte sin eneste romferd, og 34 år gammel da han døde.
Han fikk kun denne ene romferden.I de første årene etter romferden ble han sendt verden rundt, som en PR-figur for Sovjetunionen, derfor var det ikke aktuelt for ham å være med på en ny romferd. Han var på besøk i Norge i mars 1964, da var han også til stede på et møte i Norsk Astronautisk Forening.
Først den 5. mai 1961 ble USAs første romfarer, Alan Shepard, skutt opp. Imidlertid gjennomførte han kun en ballistisk ferd, som varte i ca 15 minutter. USA hadde ennå ikke en bærerakett som var kraftig nok til å bringe romskipet inn i bane rundt Jorden. Det var først den 20. februar 1962 at USA kunne sende John Glenn tre ganger rundt Jorden. Da hadde allerede Gagarins reserve, German Titov, reist 17 ganger rundt Jorden i romskipet Vostok 2 den 6. august 1961.
Så kan det også nevnes at Jurij Gagarin er den romfarer som har tilbrakt minst tid i verdensrommet, i og med at romferden i Vostok 1 varte i kun 108 minutter (fra oppskyting til landing). Ett omløp i bane tar ca 90 minutter. Siden vi også har omtalt German Titov, kan det som en kuriositet nevnes at han fremdeles er det yngste menneske som har vært med på en romferd. Han var 25 år gammel, riktignok bare en drøy måned fra å fylle 26. Den første kvinnen i rommet, Valentina Teresjkova, var 26 år gammel under sin romferd i 1963. Hun er den eneste av de seks kosmonautene som deltok i Vostok-programmet, som fremdeles lever, hun er nå 84 år gammel.
Dette er de seks kosmonautene som var med på romferder i Vostok-programmet.
Den 9. april ble Sojuz MS-18 skutt opp. Til minne om Gagarin var romskipet for anledningen gitt navnet Jurij A. Gagarin. (Det er ikke vanlig at hvert Sojuz-romskip gis et eget navn i tillegg til et nummer i en nummer-serie.) Dette var historiens 146. oppskyting av et bemannet Sojuz-romskip. Sojuz 1 ble skutt opp den 23. april 1967. Her må det jo for ordens skyld nevnes at ferden ikke var vellykket, i og med at kosmonauten om bord (Vladimir Komarov) omkom under landingen, fordi fallskjermene ikke foldet seg skikkelig ut. Sojuz-romskipet har gjennomgått mange oppgraderinger siden den første ferden.
I løpet av de 60 årene som har passert siden Vostok 1, har romfart utviklet seg til å bli nesten ren rutine. Selv om de fleste ferdene i Apollo-programmet var vellykkede, kan man dog ikke si at en månelanding var ren rutine. Og selv om de fleste romfergeferdene også var vellykkede, ble en romfergeoppskyting aldri ren rutine, noe de to romfergeulykkene minner oss om. Av den grunn måtte som kjent romfergeprogrammet avsluttes, slik at vi nå sitter igjen med nye romskip av «den gamle typen». Det kan nå i det minste se ut som om en oppskyting av et Sojuz-romskip er blitt ren rutine. Det gjenstår å se om det samme vil gjelde for USAs nye romskip (Crew Dragon, Starliner og Orion).
På dagen 20 år etter den første bemannede romferden, den 12. april 1981, ble den første romfergeoppskytingen gjennomført. Mannskapet bestod av John Young og Robert Crippen.
Om alt hadde gått etter planen kunne den første helikopterflyvningen på en annen planet ha funnet sted rundt den 12. april 2021, men under en rotor-test den 9. april sørget datamaskinen for at testen ble stoppet før den programmerte tiden var ute. NASA undersøker nå årsaken, og har foreløpig utsatt flyvningen til tidligst den 14. april.