Artemis 1 - Flere problemer*

Artemis 1 - Flere problemer*

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 19.04.22. Oppdatert 09.03.24.

eRomfart 2022-008, Norsk Astronautisk Forening, 19.04.2022

 

Dette er en nyhetsartikkel opprinnelig sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.


Aremis 1 - Flere problemer

Av Ragnar Thorbjørnsen

   

Etter et tredje forsøk på å gjennomføre en prøvenedtelling, måtte man lørdag 16. april 2022 (påskeaften) konstatere at nye problemer satte en stopper for videre framgang. Til tross for at de fleste problemene var lokalisert til utstyr på bakken, er det nå avgjort at SLS/Orion skal rulles tilbake til VAB (Vehicle Assembly Building) mens nødvendige reparasjoner utføres.

Det ble oppdaget ett problem med bæreraketten, ikke i hovedtrinnet, men i 2. trinn (ICPS – Interim Cryogenic Propulsion Stage). Der var det en ventil som ikke fungerte slik den skulle, og dermed hindret påfylling av drivstoff. Det var i hovedsak lekkasjer i forbindelse med påfylling av drivstoff til hovedtrinnet som utgjorde de største problemene, og som medførte at det er behov for reparasjoner. En av disse reparasjonene vil ta noe tid, og kan ikke utføres ved Kennedy Space Center. Denne tiden vil man derfor også benytte til å fikse problemet med ventilen i ICPS, noe som må gjøres i VAB.

 

En lekkasje i Tail Service Mast Umbilical satte en stopper for fylling av flytende hydrogen til kjernetrinnet.


Dette medfører naturligvis utsettelse av oppskytingen, vi må regne med at det kan være snakk om så mye som et par måneder, så vi må nok belage oss på å vente til senere på sommeren. Kanskje vil man forsøke å spare noe tid ved å vente med en ny prøvenedtelling til like før planlagt oppskyting. Da slipper man å bruke tid på å rulle SLS/Orion fram og tilbake til/fra oppskytingsplattformen enda en gang.

Problemene med denne prøvenedtellingen førte også til ytterligere forsinkelse for oppskytingen av Crew-4. Denne er nå berammet til 23. april.
Den kommersielle romferden med Crew Dragon (Ax-1) ble forlenget med et par dager, dermed ble landingen forskjøvet fram til den 20. april. Ferden får dermed en varighet på totalt 12 dager, hvorav 10 dager om bord i Den internasjonale romstasjonen (ISS). Landing er utsatt i ytterligere noen timer på grunn av dårlig vær i landingsområdet, foreløpig er tidspunktet nå oppgitt til ca kl. 22:24 (norsk tid).

Så kan det også nevnes at et kinesisk romskip (Shenzhou-13) landet den 16. april. De tre taikonautene om bord hadde oppholdt seg i den kinesiske romstasjonen i seks måneder.

I og med oppskytingen av Crew-4 blir det mannskapsbytte på romstasjonen (ISS), således er det forventet at Crew-3 vil lande med fire astronauter om bord i slutten av måneden.

Og til slutt en god nyhet for Boeing: Romskipet Starliner skal ut på sine andre ubemannede testferd den 19. mai. Hvis testen blir vellykket, kan det være klart for den første bemannede ferden innen utgangen av året.