Crew Dragon Resilience skutt opp på Crew-1-ferden*

Crew Dragon Resilience skutt opp på Crew-1-ferden*

Publisert av Øyvind Guldbrandsen den 16.11.20. Oppdatert 14.12.21.

eRomfart 2020-056, Norsk Astronautisk Forening, 16.11.2020

 

Bildene tilhører en nyhetsnotis sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

 

Crew Dragon Resilience
skutt opp på Crew-1


Av Øyvind Guldbrandsen

Crew Dragon-romfartøyet Resilience («motstandsdyktighet»), med tre amerikanere og en japaner om bord, ble i natt skutt opp fra Kennedy-romsenteret i Florida med en Falcon 9-bærerakett. Dette var den tredje oppskytingen av en Crew Dragon, den andre bemannede og den første såkalte operative, derav ferdbetegnelsen Crew-1.

 

De forrige Crew Dragon-ferdene, som altså var henholdsvis ubemannet og bemannet, var testferder betegnet Demo-1 og Demo-2. Oppskytingen av Crew-2 startet kl. 01:27 norsk tid 16. november (7:27 PM 15. november lokal tid.)

Både USAs påtroppende president Joe Biden og formodentlig avtroppende president Donald Trump, som ellers ikke synes å være enige om særlig mye, publiserte positive kommentarer om ferden etter oppskytingen.

Både Falcon-bærerakettene og Dragon-romfartøyene bygges og opereres av Elon Musks selskap SpaceX, på kontrakt med NASA.

Som på de foregående Crew Dragon-ferdene skal man også på denne koble seg til Den internasjonale romstasjonen ISS. Dette skal etter planen skje rundt kl. 05 tirsdag morgen, norsk tid.

Rundt to timer senere skal de fire om bord, Mike Hopkins, Shannon Walker og Victor Glover fra USA og Soichi Noguchi fra Japan, entre romstasjonen, hvor de vil bli tatt imot Kate Rubins fra USA og Sergej Ryzhikov og Sergey Kud-Sverchkov fra Russland. De tre sistnevnte ankom romstasjonen 14. oktober i det russiske romfartøyet Sojuz MS-17.

De syv vil utgjøre romstasjonens Ekspedisjon 64-besetning, og arbeide om bord frem til april og mai 2021, når de skal returnere til Jorden i de samme romfartøyene de ble skutt opp i. Ekspedisjon 64 blir den første langtidsbesetningen i ISS på syv personer. Tidligere langtidsbesetninger har utgjort mellom to og seks personer, alltid med minst én amerikaner og én russer.

 


Offisielt foto av Crew-1-besetningen. Fra venstre: NASA astronautene Shannon Walker, Victor Glover og Mike Hopkins, og JAXA-astronaut (Japan Aerospace Exploration Agency) Soichi Noguchi. (SpaceX/NASA)

 

Romfarerne ble som seg hør og bør brakt ut til oppskytingrampen med Teslaer. (NASA TV)

 

Crew Dragon-kapselen Resilience på toppen av Falcon 9-raketten, to minutter før starten fra Kennedy-romsenteret i Florida. Den sylinderformede lasteseksjonen under kapselen har sorte solcellepaneler på den ene siden og hvite radiatorflater, som skal stråle ut overskuddsvarme, på den andre siden. Finnene skal bidra til å stabilisere fartøyet dersom det må skytes bort fra bæreraketten i tilfelle sistnevnte svikter like før eller under oppskytingsfasen. (NASA TV)

 

Tenning for Falcon 9-raketten. Førstetrinnet landet ti minutter senere i god behold på et droneskip i Atlanterhavet, og skal senere brukes på nytt. (NASA TV)


Crew Dragon kan innredes for å få plass til syv, kanskje åtte romfarere. På denne ferden er det fire om bord, dobbelt så mange som på den to måneder lange testferden Demo-2 med Bob og Doug i sommer, som også gikk til Den internasjonale romstasjonen. (NASA TV)