Hayabusa 2 hjemme med prøver fra Ryugu*

Publisert av Øyvind Guldbrandsen den 07.12.20. Oppdatert 15.12.21.

eRomfart 2020-060, Norsk Astronautisk Forening, 07.12.2020

 

Bildene tilhører en nyhetsnotis sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

Hayabusa 2 hjemme med prøver fra Ryugu

Av Øyvind Guldbrandsen

Den japanske romsonden Hayabusa 2 landet natt til lørdag i fallskjerm i Woomera-testområdet i ørkenen i syd-Australia etter en seks års ferd til asteroiden Ryugu, som sonden har med seg steinprøver fra. Prøvene ble hentet opp fra asteroiden i februar og juli 2019.


De fra juli ble hentet fra et lite krater som sonden selv hadde laget tre måneder i forveien, ved at den fyrte av et legeme som traff overflaten i stor hastighet. Dette for at man skulle få tilgang til materiale under overflaten, som i mindre grad var påvirket av sollys og andre faktorer. En planlagt prøvehenting fra et tredje område ble droppet da man mente risikoen var for stor i forhold til det potensielle vitenskapelige utbyttet.

Illustrasjon av Hayabusa 2, øyeblikket før den henter opp prøver fra et lite krater sonden selv lagde på asteroiden Ryugu i 2019. (JAXA/Akihiro Ikeshita)



Hayabusa 2 frigjorde også flere mikrofartøy som landet på Ryugus overflate.

Dette er andre gang i historien at et romfartøy returnerer til Jorden med prøver fra en asteroide. I 2010 kom Hayabusa (nr. 1) hjem etter en syv års ferd til Itokawa. Men på grunn av mange tekniske problemer fikk denne bare med seg noen få sandkorn. At den første Hayabusa-sonden i det hele tatt kom seg hjem var likevel en bragd med tanke på de problemene den gjennomgikk.


Illustrasjon som viser Hayabusa 2 som nærmer seg Jorden, øyeblikket etter at returkapselen er koblet fra. Dette skjedde 10 timer før hjemkomsten. Moderfartøyet foretok deretter unnvikende manøvere som gjorde at den passerte Jorden. Dette til forskjell fra moderfartøyet til den første Hayabusa-sonden, som braste inn i og brant opp i jordatmosfæren ved hjemkomsten. (JAXA/Akihiro Ikeshita)



Ferden med Hayabusa 2 har gått mye glattere, og det er all grunn til å tro at den har med seg langt mer asteroidemateriale enn forgjengeren. Prøvene vil i nær fremtid bli forsiktig hentet ut av kapselen, og i årene som kommer grundig analysert i spesialinnredede laboratorier.

Kapselen var beskyttet av et separerbart varmeskjold og benyttet fallskjerm under siste del av landingsfasen. (JAXA/Akihiro Ikeshita)



Samtidig som kapselen til Hayabusa 2 landet, passerte modersonden Jorden. Den er nå på vei mot andre mål i Solsystemet. Fortsatt er rundt halvparten av de opprinnelige 66 kg xenongass til sondens ionemotorer igjen i drivstofftanken. Etter nåværende planer skal sonden passere en bitteliten asteroide i juli 2026 og møte en annen i juli 2031.

Kapselen ble funnet 6 desember, etter at dagslyset hadde kommet over landingsstedet i Australia. (JAXA)

 

At romfartøy returnerer med prøver fra andre himmellegemer hører til sjeldenhetene. Likevel er for øyeblikket to andre romsonder også på vei hjem med prøver fra fjerne objekter. Rundt 16. desember er det ventet at Kinas Chang'e 5 returnerer med månemateriale, som den boret opp i begynnelsen av måneden. Prøvene skal allerede ha blitt plassert om bord i returkapselen, som ventet i månebane mens landingsdelen opererte på måneoverflaten. I oktober 2023 skal NASAs OSIRIS-REx komme hjem fra asteroiden Bennu, som sonden hentet opp prøver fra sist oktober.


Kapselen bæres bort i en forseglet beholder før den blir lastet i et helikopter. Nå venter grundige analyser av innholdet. (JAXA)

 

En video som viser Hayabsua 2-kapselen idet den farer over himmelen som en meteor etter å ha sust inn i atmosfæren med en fart på rundt 12 km/s (rundt 43 000 km/s), er lagt ut på Facebook-siden til Norsk Astronautisk Forening. Videoen er tatt opp nær Coober Pedy i Australia.