Shenzhou 12 skutt opp og koblet til Tianhe*

Shenzhou 12 skutt opp og koblet til Tianhe*

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 18.06.21. Oppdatert 25.02.24.

eRomfart 2021-024, Norsk Astronautisk Forening, 18.06.2021


Bildene tilhører en nyhetsnotis sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

 

Shenzhou 12 skutt opp og koblet til Tinahe

Av Ragnar Thorbjørnsen


Det kinesiske romskipet Shenzhou 12 ble skutt opp torsdag den 17. juni med tre romfarere om bord. Formålet med ferden er å ta i bruk Kinas nye romstasjon, som foreløpig kun betegnes Chinese Space Station (CSS).

 Oppholdet i romstasjonen, som for tiden består av Tianhe-modulen samt et tilkoblet Tianzhou-forsyningsfartøy, skal etter planen vare i tre måneder. I oktober skal et nytt mannskap sendes opp til romstasjonen, som foreløpig ikke blir permanent bemannet.

Shenzhou 12 er Kinas syvende bemannede romferd, den første ferden fant sted i 2003, således har landet tatt seg god tid med oppbyggingen av sitt bemannede romfartsprogram. Etableringen av denne nye romstasjonen markerer en betydelig økning i tempoet for programmet, således blir 2021 det første året med to oppskytinger av et bemannet romskip. Det er fem år siden forrige gang Kina gjennomførte en bemannet romferd.

Planene for 2022 inkluderer oppskyting av to nye moduler til romstasjonen og to bemannede ferder. Lengden på opphold i romstasjonen vil øke, og det kan godt tenkes at romstasjonen vil bli permanent bemannet fra og med neste år.

 

Oppskytingen av Shenzhou 12 foregikk fra Jiuquan-romsenteret med en bærerakett av typen CZ-2F (Lang Marsj 2F). Oppskytingen startet 03:22 norsk tid 17. juni.


Datagrafikk av Tianhe-modulen med to Shenzhou-fartøy tilkoblet. For øyeblikket er ett Shenzhou-fartøy og ett ubemannet forsyningsfartøy, Tianzhou-2, koblet til romstasjonen. Tianzhou-2 ble skutt opp og koblet til Tianhe 29. mai. Tianhe, som er den første modulen i Kinas nye romstasjon, kalt CSS, ble skutt opp den 29. april (eRomfart 2021-015). Oppskytingen foregikk med en CZ-5B, som medførte noe virak i media, siden det etterlot et stort rakett-trinn ukontrollert i jordbane (eRomfart 2021-017). (Illustrasjon: Mack Crawford)


De tre Shenzhou 12-romfarerne, eller taikonautene, som kinesiske astronauter gjerne kalles.
Fra venstre: Tang Hongbo, Nie Haisheng (kommandør) og Liu Boming. Dette er den tredje romferden for Haiseng, og den andre for Boming.

 

Kjernetrinnet fra den kinesiske CZ-5B-raketten som skjøt opp Tianhe-modulen møtte atmosfæren over Den arabiske halvøya kl. 04:14 norsk tid natt til søndag 9. april. Trinnet gikk som ventet i oppløsning i løpet av noen minutter og restene spredte seg over Det indiske hav over en strekning på flere hundre km nær Maldivene. Ingen rapporter om skader.

Det 30 m lange og 20 tonn tunge trinnet hadde siden oppskytingen tumlet uten kontroll rundt Jorden.