Siste Delta-oppskyting

Siste Delta-oppskyting

Publisert av Øyvind Guldbrandsen den 17.06.24. Oppdatert 18.06.24.

TALLET ER 70: (OVER) Oppskytingen av den 70 meter høye Delta IV Heavy-raketten på NROL-70 (National Reconnaissance Office Launch) fra Cape Canaverals oppskytingsrampe 37B den 9. april 2024 var den aller siste med en bærerakett i denne familien, et rakettprogram som har strukket seg over 70 år.

 

eRomfart 2024-025, Norsk Astronautisk Forening, 17.06.2024

 

Bildene tilhører en nyhetsartikkel sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

Siste oppskyting av en Delta-rakett

Av Øyvind Guldbrandsen


Slektsstevne: De fleste medlemmene i Thor/Delta-familien.

 

Torden fra oven: Thor IRBM (Intermediate Range Ballistic Missile).


Sprøyte rar: Thor-Delta C.

 

Ikke som andre satellitter: Echo.

 

Fast and furious: Thor-Delta med tre faststoffmotorer.


Dobbelt så bra?: Delta II.


Mars Exploration Rover inni et Delta II-nyttelastdeksel.

 

Infografikk: Delta II med Merkur-sonden MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging).  


Ikke alle gode ting er tre: Delta III. Over og ut etter tre mislykkede oppskytinger.


Delta IV Medium med to faststoffmotorer.


Delta IV Heavy skyter opp Orion på EFT-1 (Exploration Flight Test) i desember 2014, den første testferden med et Orion-romfartøy. Den andre ubemannede Orion-testferden var Artemis I, som startet i november 2022 (eRomfart 2022-022 og -023).


Til Solen: Delta IV Heavy med Parker Solar Probe, som trengte et ekstra øvre faststofftrinn for å komme nærme Solen. Oppskytingen fant sted i august 2018.

Elementært: Hovedelementene i Delta IV Heavy.


En annen oversikt over Delta-familien.

 

I rommet kan ingen høre at du bomber: Starliner tilkoblet den fremre luken på ISS' Harmony-modul, fotografert 13. juni 2024 idet ISS passerte over Egypt og Middelhavet. Nilen med Alexandria og Rødehavet med Sinai-halvøya er gjenkjennelige i bakgrunnen. Sydspissen av Israel i venstre bildekant.

 

Ikke lenger på jorden: Edward C. Stone (1936-2024) foran en fullskalemodell av Voyager, et prosjekt han jobbet med i 50 år. Begge Voyager-sondene er på vei vekk fra Solsystemet for alltid.