Sojuz MS-15 har returnert til Jorden*

Publisert av Øyvind Guldbrandsen den 20.04.20. Oppdatert 15.01.24.

eRomfart 2020-027, Norsk Astronautisk Forening, 18.04.2020

Dette er en nyhetsnotis opprinnelig sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

 

Sojuz MS-15 har returnert til Jorden

Av Øyvind Guldbrandsen

Det russiske romfartøyet Sojuz MS-15 returnerte til Jorden 17. april med Den internasjonale romstasjonen ISS' tre Ekspedisjon 62-besetningsmedlemmer om bord: Den russiske kosmonauten Oleg Skripochka og de to amerikanske astronautene Jessica Meir og Andrew (Drew) Morgan. Romfartøyets tilbakevendingskapsel landet som planlagt i fallskjerm klokken 07:16 norsk sommertid (11:16 lokal tid) i Kazakhstan, sørøst for byen Dzhezkazgan.

Frakoblingen fra den bakre luken på ISS' Zvezda-modul fant sted omtrent tre og en halv time tidligere, kl. 03:53 norsk sommertid. To og en halv time etter det, da romfartøyet var kommet i trygg avstand fra ISS ble rakettmotoren i Sojuz-fartøyets serviceseksjon avfyrt i fire minutter og 41 sekunder, noe som bremset ned fartøyet med rundt 128 m/s (460 km/t), tilstrekkelig til at romfartøyets bane litt under et halvt omløp senere førte det inn i de øvre lagene av jordatmosfæren, som sørget for praktisk talt all videre oppbremsing. Like før møtet med atmosfæren ble serviceseksjonen og banemodulen koblet fra. I motsetning til tilbakevendingsseksjonen, hvor romfarerne sitter og som er utstyrt med varmeskjold, fallskjermsystem og bremseraketter til bruk den aller siste meteren før møtet med bakken, ble disse seksjonene som vanlig ødelagt i det brutale møtet med atmosfæren.

På bakken ble romfarerne møtt av noe færre mannskap enn vanlig, grunnet Covid-19-pandemien.

Etter å ha blitt undersøkt av medisinsk personell ble romfarerne brakt hver for seg med helikoptre til Bajkonur, hvorfra Skripochka etter planen skulle ta fly hjem til Stjernebyen utenfor Moskva. De to amerikanske astronautene skulle etter planen bli kjørt i ambulanse i tre timer over de Kazakhstanske steppene til byen Kyzlorda, hvor et NASA-jetfly stod klar for å bringen dem til NASA-senteret i Houston, Texas. Den noe omstendelige reiseruten var en følge av reiserestriksjoner i Kazakhstan, igjen en følge av denne evinnelige koronaen.

Av hensyn til egen sikkerhet har romfarerne minst én uke i karantene foran seg, fordi immunforsvaret kan ha blitt svekket av den lange tiden i vektløshet. Meir bemerket at det var ironisk å måtte være i isolasjon hjemme på Jorden, etter å ha tilbrakt over 200 døgn i ekstrem isolasjon i romstasjonen.

Skripochka og Meir ble begge skutt opp i Sojuz MS-15 (samme romfartøy de returnerte i) den 25. september 2019. Deres romferd varte nesten 205 døgn, en av de lengste for et Sojuz-fartøy. Dette var den første romferden for Meir, men tredje for Skripochka, som totalt har vært 537 døgn i rommet. Meir gjennomførte tre romvandringer under oppholdet på ISS, som også var de tre første med bare kvinner. Ifølge NASA foretok hun og Morgan hundrevis av forskningseksperimenter innen biologi, jordobservasjoner, medisin, fysikk og teknologiutvikling om bord. Meir har Ph.D. i marinebiologi og har både amerikansk og svensk statsborgerskap.

 

Drew Morgan (fra venstre) Oleg Skripochka og Jessica Meir ombord i ISS. (NASA)

 
Morgan ble på sin side skutt opp med Sojuz MS-13 allerede den 20. juli 2019 (på 50-årsdagen for den første bemannede månelandingen), var besetningsmedlem på ISS' Ekspedisjon 60, -61 og -62 og, som de to andre i Sojuz TM-15, om bord i ISS en drøy uke sammen med Ekspedisjon 63-besetningen, som ankom i Sojuz MS-16 den 9. april. Under sin nær 272 døgn (ni måneder) lange ferd rakk Morgan å kretse 4352 ganger rundt Jorden, en strekning på 185 millioner km, og utføre syv romvandringer, med total lengde på 45 timer og 48 minutter. Dette var hans første romferd. En solid debut, med andre ord. (Sojuz MS-14 ble sendt opp og ned ubemannet sensommeren 2019.)

De tre Ekspedisjon 63-romfarerne Christopher (Chris) Cassidy (NASA), Anatoli Ivanishin og Ivan Vagner (begge Roscosmos) vil være alene om bord i ISS frem til de to astronautene Robert (Bob) Behnken og Doug Hurley ankommer med et SpaceX Crew Dragon-romfartøy på Demo-2-ferden.

Planen nå er at Demo-2 skal skytes opp 27. mai, ifølge en tweet fra NASA-sjef Jim Bridenstine 17. april. NASA har fortsatt ikke gått ut med hvor lenge Demo-2-ferden skal vare, annet enn at det vil være et «utvidet opphold på romstasjonen». Opprinnelig tok man sikte på én eller to uker, men ettersom det bare er tre romfarere i romstasjonen når Demo-2-astronautene ankommer, blir det trolig aktuelt å utvide dette til mellom en og en halv og tre måneder, for å avlaste spesielt den ene amerikanske Ekspedisjon 63-astronauten i ISS. Muligens ønsker man å se an hvordan tingene forløper før man sier noe mer om ferdens varighet, ettersom dette er første bemannede ferd med et Crew Dragon-fartøy, med flere ukjente variabler involvert.

Utfallet av Demo-2 vil også være med å bestemme når USCV-1 (U.S Crew Vehicle-1), det vil si den første operative Crew Dragon-ferden, skal skje. Her skal fire romfarere – tre amerikanere og én japaner – skytes opp, tidligst på sensommeren, men mer sannsynlig på et senere tidspunkt. Denne ferden skal vare et halv år.

Det som er mer sikkert er at neste Sojuz-oppskyting (MS-17) vil finne sted 14. oktober. Her er NASA i forhandlinger i Roscosmos om å kjøpe ett av de tre seteplassene, slik at den kan benyttes av en amerikansk astronaut. NASA har for øyeblikket ikke signert noen kontrakt med Roscosmos om å skyte opp flere astronauter til ISS med Sojuz-fartøy. Meningen var jo at denne oppgaven nå skulle ha blitt tatt over av SpaceX' Crew Dragon og Boeings Starliner.

Dagens Ekspedisjon 63-besetning skal returnere til Jorden i Sojuz MS-16 den 21. oktober, når den sertifiserte holdbarheten for romfartøyet nærmer seg slutten. Men det er på ingen måte sikkert at USCV-1 da vil ha ankommet, og NASA har et nærmest absolutt krav om at minst én amerikaner, eller «NASA-sponset» astronaut, som de mer diplomatisk selv kaller det, må være om bord i ISS til enhver tid. Ikke minst av hensyn til sikkerheten. Veteranastronaut Thomas Stafford (Gemini 6, Gemini 9, Apollo 10, ASTP) uttalte under en telekonferanse 30. mars at man risikerer å miste hele romstasjonen dersom en kritisk svikt skulle skje i den amerikanske delen på et tidspunkt hvor ingen tilstrekkelig trente astronauter er om bord og kan håndtere situasjonen.

Samme gjelder på russisk side. Men russerne er blitt ganske gjennomrutinerte etter å ha bygget Sojuz-fartøy nærmest på samlebånd i mange tiår, og det er ingen tegn til at de vil ha problemer med å ha kosmonauter oppe i ISS til enhver tid i overskuelig fremtid.

Stafford deltok i en felles NASA-Roscosmos-vurdering av ISS-prosjektet sist desember, hvor fokus bl. a var rettet mot konsekvensene av de stadige forsinkelsene med de amerikanske romfartøyene Crew Dragon og Starliner.


Tilbakevendingskapselen til Sojuz MS-15 daler ned i fallskjerm over Kazakhstan. (Andrey Shelepin/Gagarin Cosmonaut Training Center/NASA)



Sojuz MS-15-kapselen idet bremserakettene fyrer av, øyeblikket før kapselen treffer bakken.




Tynget av tyngdekraften, men lettet etter å ha kommet tilbake til Jorden. Fra toppen: Oleg Skripochka (fortsatt i kapselen), Drew Morgan og Jessica Meir. (A. Shelepin/GCTC/NASA)