Apollo 11-astronaut Michael Collins er død*

Apollo 11-astronaut Michael Collins er død*

Publisert av Øyvind Guldbrandsen den 29.04.21. Oppdatert 25.02.24.


eRomfart 2021-014, Norsk Astronautisk Forening, 29.04.2021

 

Artikkelen er en nyhetsnotis opprinnelig sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.


Apollo 11-astronaut Michael Collins er død

 

Av Øyvind Guldbrandsen

 

Den amerikanske, tidligere astronauten Michael Collins døde 28. april, 90 år gammel. Collins er best kjent som piloten på Apollo 11s kommando/serviceseksjon, som i juli 1969 kretset alene i bane rundt Månen mens Neil Armstrong og Edwin «Buzz» Aldrin, som de første menneskene i historien, tok seg ned til Månens overflate i månelandingsfartøyet «Eagle».

Collins er dermed ett av bare 24 mennesker som har kretset i bane rundt Månen, og én av kun syv som har gjort det alene, mens de andre to befant seg i månelandingsfartøyet (inkludert Apollo 10, hvor månelanderen ble koblet fra, men ikke landet.)

Collins deltok også på Gemini 10 i juli 1966, sammen med John Young. Young hadde allerede da gjennomført en tidligere romferd, i Gemini 3, den første bemannede Gemini-ferden. Young skulle senere også fly på Apollo 10 og 16 til Månen, samt to romfergeferder, inkludert STS-1. Gemini var NASAs andre generasjon bemannede romfartøy, mellom Mercury og Apollo, og var svært viktig for å skaffe seg erfaringer før måneferdene. Ikke minst når det gjaldt møte og sammenkobling i rommet.

 

John Young (til venstre) og Michael Collins med en modell av en Titan II med et Gemini-fartøy på toppen. (NASA)På Gemini 10 koblet kapselen seg sammen med et Agena-trinn i lav jordbane. Trinnet, GATV-10 (Gemini Agena Target Vehicle), var blitt skutt opp med en Titan II, samme type bærerakett som skjøt opp Gemini 10, bare 101 minutter før sistnevnte ble skutt opp.

Etter sammenkoblingen ble rakettmotoren på GATV-10 brukt til å skyve Gemini-kapselen opp i en bane med apogeum på 764 km. Det var rekord da, er omtrent dobbelt så høyt som Den internasjonale romstasjonen i dag kretser, og er høyere enn noe bemannet romfartøy har kommet siden Apollo-måneferdene ble avsluttet i 1972.

 


Collins tok dette bildet mens Gemini 10 nærmet seg det første Agena-trinnet de skulle møte på ferden. (NASA/Michael Collins)En ny Agena-avfyring sendte kapselen ned i en lavere bane igjen, for å matche banen til et annet Agena-trinn, GATV-8, som ikke lenger var aktivt. GATV-8 var  fire måneder tidligere  brukt som mål for Gemini 8, med Neil Armstrong og David Scott. Den ferden måtte på dramatisk vis avbrytes kort tid etter at Gemini 8 hadde koblet seg til trinnet, da romfartøyene gikk inn i et spinn som nesten ble fatalt.

GATV-10 ble frakoblet etter å ha vært koblet til Gemini 10 i 39 timer. Deretter ble Gemini 10 tømt for luft og luken over Collins' sete og ut i rommet åpnet, før Collins, selvsagt iført romdrakt, reiste seg opp og begynte å fotografere stjernene i ultrafiolett lys. Young beordret romvandringen avbrutt etter 49 minutter da begge av ukjent årsak ble sterkt plaget av øyeirritasjoner.

 


Collins i Gemini 10 rett etter sin første romvandring, hvor han tok bilder av stjernehimmelen i ultrafiolett lys. (Foto: NASA/Michael  Collins)Astronautene manøvrerte deretter Gemini frem til noen få meters avstand fra GATV-8. Gemini 10 koblet seg ikke til, men Collins foretok en ny romvandring, hvor han tok seg over til Agena-trinnet mens han var forbundet til kapselen med en navlestreng som oksygen og kommunikasjon gikk gjennom.

Collins ble på denne ferden historiens fjerde menneske til å gjennomføre en romvandring (hvorav den tredje amerikaneren), og det første til å gjennomføre to. Gemini 10 ble også første romfartøy til å møte to andre romfartøy i rommet.

 

Young og Collins på USS Guadalcanal etter å ha blitt plukket opp fra havet etter Gemini 10-ferden. (NASA)Collins' andre romvandring skjedde på dagen tre år før Apollo 11 foretok sin historiske landing Månen. Under romvandringen mistet uheldigvis Collins kameraet med alle bildene fra romvandringen. Kameraet, som var av typen Hasselblad, ble dermed ble Sveriges første satellitt.

Collins er ofte blitt omtalt som den «glemte» astronauten, siden han ikke fikk være med Armstrong og Aldrin ned på Månens overflate. Selv skal han imidlertid ha vært strålende fornøyd med at han fikk anledning til å delta på Apollo 11.

 

Besetningen på Apollo 11: Fra venstre: Neil Armstrong, Michael Collins og Edwin (senere Buzz) Aldrin. (NASA)Collins ble født i Roma den 31. oktober 1930. I 1952 startet han trening som jagerflypilot i USAF (Det amerikanske luftforsvaret). I 1957 giftet han seg med Patricia Mary Finnegan, som han etter hvert fikk tre barn med. I 1960 ble han antatt som testpilot ved Edwards Air Force Base, før han, på andre forsøket, ble tatt inn som NASA-astronaut i 1963, i NASAs tredje astronautgruppe.

 

Collins under trening i en Apollo-simulator noen uker før Apollo 11-ferden. (NASA)Av de tre astronautene Collins foretok romferder sammen med er det i skrivende stund kun Aldrin som fortsatt er i live. Armstrong døde i 2012, Young i 2018.

Collins tok dette bildet av månelandingsfartøyet til Apollo 11, kalt Eagle, mens det nærmer seg kommando/serviceseksjonen, etter historiens første bemannede månelanding. (Foto: NASA/Michael Collins)

 

 

Apollo 11-astronautene prater med president Nixon etter å ha kommet hjem fra Månen med Apollo 11. Astronautene ble satt rett i karantene etter ferden for å hindre eventuelle mikrober de måtte ha dratt med seg fra Månen i å spre seg og gjøre ugagn på Jorden. (Foto: NASA)