De tre entusiastene Erik Bergaust, Gunnar Oxaal og Thorstein Thelle stiftet «Norsk Interplanetarisk Selskap» den 2. august 1951. Dette var i romfartens pionertid, hele 6 år før det første virkelige romfartøy, Sputnik 1, ble skutt opp av Sovjetunionen den 4. oktober 1957. Navnet på foreningen ble i 1954 forandret til «Norsk Astronautisk Forening». Foreningen feiret i 2001 sitt 50-årsjubileum.

Bergaust skrev i sin tid en artikkel for Nytt om Romfart om hvordan foreningen ble dannet. Ved samme anledning skrev foreningens andre formann, Hans Christian Christensen, en artikkel om hvordan det var å drive foreningen og være romfartsinteressert i årene før og like etter Sputnik 1.

Gjennom hele 1960-årene holdt foreningen medlemmene orientert om utviklingen i romkappløpet mellom USA og Sovjetunionen gjennom foredrag. Den kjente romfartskommentatoren Erik Tandberg satt som foreningens formann gjennom store deler av denne perioden.

Medlemsbladet Romfart ble utgitt første gang i 1971 (da under navnet Nytt om Romfart), og kom ut med bare ett til to nummer i året de første årene.

Romfart Ekspress startet nesten samtidig (da under navnet Smånytt om Romfart) som et vedlegg til møteinvitasjonene, men utviklet seg snart til en selvstendig nyhetsbulletin. Ragnar Thorbjørnsen hadde ideen til og skrev SOR de første årene. Ragnar har også skrevet en artikkel i Nytt om Romfart om foreningens medlemsblad opp gjennom tidene. Utgivelsen av Romfart Ekspress ble innstilt etter at årgang nummer 40 var fullført sent i 2014.