Artemis 1 - Ny prøvenedtelling*

Artemis 1 - Ny prøvenedtelling*

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 23.06.22. Oppdatert 10.03.24.

eRomfart 2022-012, Norsk Astronautisk Forening, 23.06.2022

 

Dette er en nyhetsartikkel opprinnelig sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.


Artemis 1 - Ny prøvenedtelling

Av Ragnar Thorbjørnsen

   

Mandag den 20. juni ble det gjennomført en ny prøvenedtelling der det viktigste som testes ut er påfylling av drivstoff. Planen var å telle ned til T - 9,34 sekunder, men nedtellingen stanset ved T – 29 sekunder. Med andre ord er det fremdeles ikke problemfritt med tanke på oppskyting om et par måneder.

Denne gangen klarte man å fullføre påfylling av drivstoff, til tross for at det også nå oppstod en lekkasje. En lekkasje under drivstoffpåfylling skal normalt føre til at oppskytingen må avlyses, men siden dette kun var en test, omgikk man normale prosedyrer slik at nedtellingen kunne fortsette inn i de siste 10 minuttene.

 


De to enorme crawlerene (eller crawler-transporters), som ble bygget til Apollo-programmet og senere benyttet under hele romfergeprogrammet, brukes nå til Artemis-programmets SLS-bæreraketter. Crawlerne frakter de digre bærerakettene og deres oppskytingsplattformer fra Kennedy-senterets VAB-monteringshall (Vehicle Assembly Building) og ut til oppskytingsrampen, og eventuelt tilbake igjen dersom mer arbeid må gjøres i VAB, som dette bildet er tatt fra taket av.  I bakgrunnen ses oppskytingsrampe 39A til høyre og 39B til venstre. Begge ble benyttet til Apollo-programmets Saturn-raketter og til romfergene. SLS skal kun skytes opp fra 39B. 39A brukes til SpaceX' Falcon 9- og Falcon Heavy-raketter, og planlegges å brukes til SpaceX' Starship/Super Heavy. Du kan høyreklikke og åpne bildet i ny fane på PC'en for å se det i større utgave. ØG.


De første kommentarene fra NASA gikk ut på at man til tross for en del mindre problemer i tillegg til lekkasjen, var godt fornøyd med gjennomføringen. Likevel var det usikkert om testen alt i alt var tilstrekkelig vellykket til at man kunne rulle SLS/Orion tilbake til VAB og begynne forberedelsene til oppskyting. Derfor har vi måttet vente noen dager på en mer konkret konklusjon. Den 23. juni ble det meldt at man regner seg ferdig med testen, og vil rulle SLS/Orion tilbake til VAB, for å gjøre de siste forberedelsene foran selve oppskytingenø

Dermed ligger forholdene til rette for en ubemannet test-ferd med oppskyting i slutten av august eller begynnelsen av september. Orion skal da sendes inn i bane rundt Månen. Oppskytingsvinduet åpner den 23. august og lukker den 6. september. Hvis den ubemannede ferden (Artemis 1) er vellykket, er det klart for en bemannet test-ferd i 2024 (Artemis 2). Da skal romskipet, med et mannskap på fire, sendes rundt Månen uten at det går inn i bane. Ifølge NASA er fremdeles planen at en bemannet månelanding skal finne sted med Artemis 3 i 2025.

 


SLS med Orion på toppen på Kennedy-romsenterets oppskytingsrampe 39A.