Artemis 1 skutt opp*

Artemis 1 skutt opp*

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 16.11.22. Oppdatert 11.03.24.

eRomfart 2022-022, Norsk Astronautisk Forening, 16.11.2022

 

Dette er en nyhetsartikkel opprinnelig sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.


Artemis 1 skutt opp

Av Ragnar Thorbjørnsen

   

Artemis 1 ble skutt opp i dag, onsdag den 16. november kl. 07:43. Oppskytingen kom etter en mindre utsettelse på grunn av kommunikasjonsproblemer med en radar på Kennedy Space Center. Oppskytingsvinduet åpnet kl. 07:04. Selve oppskytingen ble gjennomført uten problemer, og romskipet er nå på vei mot Månen.


Oppskytingen av Artemis 1.   


Orion skal gå inn i bane rundt Månen om ca fem dager. Romskipet vil først runde Månen i en relativt lav bane der minste avstand til overflaten er ca 97 kilometer, og så gå inn i en retrograd bane som bringer det til en avstand av ca 64000 kilometer over Månens bakside. Dette vil være ny avstandsrekord for et romskip i bane rundt Månen, den gjeldende rekorden ble satt av Apollo 13, som passerte bak Månen i en avstand av ca 16000 kilometer. Ferdens totale varighet er beregnet til 25 dager, 13 timer og 36 minutter. Det betyr landing i Stillehavet sent på ettermiddagen (norsk tid) den 11. desember.

Slik ser planen for Artemis 1 ut nå:

Dag 2 - 5: På vei mot Månen
Dag 6 - 9: På vei mot retrograd bane (DRO - Distant Retrograde Orbit)
Dag 10 - 15: DRO
Dag 16 - 19: Ut av DRO
Dag 20 - 26: På vei mot Jorden


Månelanderkontrakt til SpaceX

Den 15. november annonserte NASA at de har gitt SpaceX en kontrakt på 1,15 milliarder dollar for å utvikle en oppgradert versjon av månelanderversjonen av Starship (HLS - Human Landing System). SpaceX gjennomførte den 14. november en testavfyring av 14 av de 33 motorene på SuperHeavy, bæreraketten som skal brukes til å skyte opp Starship. Elon Musk hinter om at første oppskyting kommer snart, men uten å være mer spesifikk. Ifølge NASA kan en oppskyting komme allerede i desember.

NASA har satt 6. desember som frist for innlevering av forslag til en alternativ månelander, under et program som de kaller SLD (Sustaining Lunar Development). Siden NASA ønsker en annen leverandør enn SpaceX for SLD, kan ikke SpaceX levere tilbud på SLD. SpaceX får likevel nok å gjøre, i og med at NASA nå sier at Starship HLS versjon 2 skal brukes til å lande på Månen under Artemis 4. Under Artemis 3 er det som kjent Starship HLS versjon 1 som skal brukes. NASA sier også at de tar sikte på å benytte den alternative månelanderen under Artemis 5, forutsatt at den er klar til bruk når Artemis 5 skal skytes opp. Hvilken leverandør som får kontrakt på å utvikle den alternative månelanderen vil bli avgjort i juni 2023.