Asteroider, en måne og en exoplanet

Asteroider, en måne og en exoplanet

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 14.10.23. Oppdatert 29.10.23.

eRomfart 2023-019, Norsk Astronautisk Forening, 14.10.2023

Av Ragnar Thorbjørnsen

 

Bildene tilhører en nyhetsnotis sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epost'ene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

 

JWST tar ikke slike bilder av exoplaneter, så dette er kun en illustrasjon - som skal forestille exoplaneten (K2-18 b) som omtales i denne notisen. I bakgrunnen moder-stjernen (K2-18), som er en såkalt rød dverg. K2-18 har en radius som er litt under halvparten av Solens radius.

 

Her har JWST registrert lys fra noen fjerne galakser (de med ring rundt). Noen av disse galaksene ble dannet kun 600 til 800 millioner år etter Big Bang.


Jupiter-månen Europa slik den kan fremstilles basert på registreringer fra JWST i infrarødt. De hvite feltene er identifisert som områder med forekomster av karbondioksyd, noe som øker håpet om at det kanskje kan befinne seg liv i havet under isen som dekker Europas overflate.

 

Banen til Psyche. Sonden skal passere nær Mars i 2026, for å fange opp ekstra fart til sin videre ferd mot asteroiden Psyche.

 

Banen til Lucy. Asteroiden Dinkinesh, som Lucy skal passere om drøyt to uker (1. november), er ikke med i denne figuren.