Bill Nelson nominert som ny NASA-sjef*

Bill Nelson nominert som ny NASA-sjef*

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 30.03.21. Oppdatert 23.02.24.

eRomfart 2021-008, Norsk Astronautisk Forening, 30.03.2021


Bildene tilhører en nyhetsnotis sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

Bill Nelson nominert som ny NASA-sjef

Av Ragnar Thorbjørnsen

Da den forrige NASA-sjefen (Jim Bridenstine) skulle godkjennes i Kongressen, var alle fra Det demokratiske partiet imot, deriblant senator Bill Nelson, som har vært en sterk støttespiller for NASA gjennom sine mange år i Kongressen, han har både vært medlem av Representantenes hus (1979 til 1991) og av Senatet (2001 til 2019).

Hovedargumentet mot Bridenstine var at han ikke hadde teknisk bakgrunn, derimot hadde han bakgrunn som politiker (medlem av Representantenes hus fra 2013 til 2018) . Så viste det seg at Bridenstine klarte seg veldig godt som NASA-sjef, og nå har altså president Joe Biden nominert Bill Nelson som ny NASA-sjef.

Denne gangen synes det å være liten motstand å spore, også republikanske politikere mener at Bill Nelson er et godt valg. Også Jim Bridenstine har uttalt at han støtter valget av Bill Nelson som sin etterfølger. Men selvfølgelig er det også mulig å lete fram argumenter som taler imot at Bill Nelson bør bli sjef for NASA. I USA er man kanskje vant med at både politikere og mange andre aldri går av med pensjon, mens vi i Norge neppe ville forstått at en person på 78 år kan inneha en slik stilling. Han er til og med to måneder eldre enn president Joe Biden. I USA er man mer opptatt av hvilke bindinger han har, for eksempel mener noen at han gjennom mange år har bidratt til at de store selskapene kommer for lett til kontrakter hos NASA. Her tenker man nok først og fremst på Boeing. Bill Nelson var en av dem som sterkest argumenterte for utviklingen av SLS (Space Launch System), da Obama-administrasjonen i 2010 foreslo å kansellere både den nye bæreraketten og det nye romskipet (Orion). SLS utvikles av Boeing og Orion av Lockheed Martin. Onde tunger sier i dag at SLS står for Senate Launch System, siden det var flertallet i Senatet som sørget for at president Obama ikke klarte å kansellere det hele.

I NASA er det nok mange som regner med at Bill Nelson nå vil sørge for at Biden-administrasjonen inntar en positiv holdning til NASAs flaggskip-prosjekter. Så blir det spennende å se hvordan han stiller seg til de private selskapene med SpaceX i spissen, som mange mener har bedre løsninger enn de tradisjonelle leverandørene til NASA.

Om Bill Nelson må også nevnes at han i 1986, da han var medlem av Representantenes hus, fikk plass som nyttelastspesialist på en romfergeferd. Dette må ses som en dårlig skjult belønning for hans innsats for NASA i Kongressen, en innsats han videreførte mens han var senator.

Noe av det første en ny NASA-sjef må finne ut av, er hvordan planen for Artemis-programmet etter Artemis 1 og Artemis 2 skal se ut. Etter den vellykkede testen av motorene i kjernetrinnet til SLS, sies det nå ved Kennedy Space Center at det neppe blir mulig å skyte opp Artemis 1 før tidligst i februar eller mars 2022. Deretter er det duket for Artemis 2 høsten 2023. Men foreløpig vet ingen hva som skal skje med Artemis 3, ikke er det klart hvilket oppdrag man skal ha på denne ferden, og tidspunktet for når ferden kan gjennomføres vil i stor grad avhenge av oppdraget.


Et relativt ferskt bilde av Bill Nelson. Tittelbildet er fra 1986.