Crew Dragon og Sojuz skutt opp til ISS*

Crew Dragon og Sojuz skutt opp til ISS*

Publisert av Øyvind Guldbrandsen den 23.04.21. Oppdatert 17.09.23.

eRomfart 2021-013, Norsk Astronautisk Forening, 23.04.2021

 

Artikkelen er en nyhetsnotis opprinnelig sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

 

Crew Dragon og Sojuz skutt opp til ISS

 

Av Øyvind Guldbrandsen

 

SpaceX' Crew Dragon-kapsel “Endeavour” ble idag, fredag 24. april 2021 kl. 11:49, skutt opp fra Kennedy-romsenteret i Florida med en Falcon 9-rakett på den såkalte Crew-2-ferden. Etter planen skal romfartøyet, som har to amerikanske, en japansk og en fransk astronaut om bord, koble seg til Den internasjonale romstasjonen ISS kl. 11:10 i morgen, lørdag (alle klokkeslett er norsk tid).

Oppskytingen, som fant sted før soloppgang, skjedde to uker etter at to russere og en amerikaner ble skutt opp til ISS fra Bajkonur i Kazakhstan i det russiske romfartøyet Sojuz MS-18. Den oppskytingen, som var med en bærerakett av typen Sojuz 2.1b, startet fredag 9. april kl. 09:42. Siden dette var tre dager før 60-års jubileet for historiens første bemannede romferd, med Jurij Gagarin i det sovjetiske romfartøyet Vostok 1, var romfartøyet døpt Yu.A. Gagarin.

 

Oppskytingen av Sojuz MS-18, fotografert med telelinse fra ISS, som passerte over Bajkonur samtidig som bæreraketten tok av. Flammen fra Sojuz-raketten ses som en lys flekk over til venstre for midten av bildet. Oppskytingsrampen nede til venstre er dekket av røyk fra da raketten tok av. (Sergej Ryzhikov/Roscosmos)Mens Crew-2 skal bruke nesten ett døgn til ISS, brukte Sojuz MS-18 bare noe over tre timer, eller drøyt to omløp rundt Jorden. Sojuz' sammenkobling til ISS' Rassvet-modul skjedde kl. 13:05.

Disse syv (besetningene fra Crew-2 og MS-18) skal fra april til oktober utgjøre romstasjonens Ekspedisjon-65-besetning. Da skal Crew Dragon Endeavour returnere Jorden med sin Crew-2 besetning. Men bare én av de tre som ble skutt opp i Sojuz MS-18 skal returnere i sitt romfartøy. De to andre Sojuz-setene skal benyttes av en russisk filmfotograf/regissør og en russisk skuespillerinne, som skal være i ISS en ukes tid for å spille inn scener til en russisk spillefilm. Dette kommer som et litt typisk russisk motsvar på at den amerikanske skuespilleren Tom Cruise skal spille inn scener til en foreløpig uannonsert actionfilm (visstnok ikke i Mission Impossible-serien) i ISS, antakelig i løpet av vinteren 2022. De to andre som ble skutt opp med Sojuz MS-18 får dermed ikke kommet hjem før med Sojuz MS-19 i mars 2022.

 

Besetningene fra tre forskjellige romfartøy samlet i Den internasjonale romstasjonen.

Sojuz MS-17-besetningen er de tre til venstre på bakerste rad. Fra venstre: Kathleen (Kate) Rubins, Sergej Ryzhikov og Sergej Kud-Sverchkov 

Sojuz MS-18-besetningen er de tre til høyre på bakerste rad:  Mark Vande Hei, Pjotr Dubrov og Oleg Novitskiy (lengst til høyre)

Crew-1-besetningen er de fire på forreste rad: Fra venstre: Shannon Walker, Victor Glover, Mike Hopkins og Soichi Noguchi.

Crew-2 har ennå ikke ankommet.Crew-2 er den fjerde ferden til ISS med et Crew Dragon-romfartøy, hvorav den tredje bemannede. Den første var den ubemannede Demo-1 i mars 2019, etterfulgt av Demo-2 med astronautene Bob og Doug fra 30. mai til 2. august 2020. Crew-1 var også den første romferden med kapselen Endeavour, som altså blir gjenbrukt nå på Crew-2. Oppskytingen av Crew-1 med kapselen Resilience fant sted 16. november, med fire astronauter. Disse skal returnere til Jorden 28. april, altså fire dager etter at Crew-2 har ankommet ISS.

Tilsvarende var det også noen dagers overlapp mellom ankomsten av Sojuz MS-18 og avgangen til Sojuz MS-17, som returnerte til Jorden med landing i Kazakhstan 17. april kl. 06:55, etter 185 døgn i rommet.

For ordens skyld lister vi opp navnene på de aktuelle besetningsmedlemmene. Titlene gjelder om bord i romfartøyene som bringer dem til og fra ISS.

Sojuz MS-17 (ISS-63S). Oppskyting 14. oktober 2020. Landing 17. april 2021.

Sergej Ryzhikov Roscosmos Russland kommandør
Sergej Kud-Sverchkov Roscosmos Russland ferdingeniør 1
Kathleen Rubins NASA USA ferdingeniør 2


Crew-1. Crew Dragon Resilience. Oppskyting 16. november 2020. Planlagt landing 28. april 2021.

Michael S. Hopkins NASA USA kommandør
Victor J. Glover NASA USA pilot
Soichi Noguchi JAXA Japan ferdspesialist 1
Shannon Walker NASA USA ferdspesialist 2


Sojuz MS-18 (ISS-64S). Oppskyting 9. april 2021. Planlagt landing 17. oktober 2021.

Oleg Novitsky Roscosmos Russland kommandør
Pjotr Dubrov Roscosmos Russland ferdingeniør 1
Mark Vande Hei NASA USA ferdingeniør 2

Av disse skal kun Novitsky dra hjem til Jorden med MS-18 i oktober. Dubrov og Hei skal bli i ISS til mars 2022.

Crew-2. Crew Dragon Endeavour. Oppskyting 23. april 2021. Planlagt landing 30. oktober 2021.

Shane Kimbrough NASA USA kommandør
K. Megan McArthur NASA USA pilot
Akihiko Hoshide JAXA Japan ferdspesialist 1
Thomas Pesquet ESA Frankrike ferdspesialist 2

 

Sojuz MS-17 lander i Kazakhstan med Sergej Ryzhikov, Sergej Kud-Sverchkov og Kate Rubins om bord. Røykskyen er fra bremserakettene i Sojuz-kapselen. (Bill Ingalls/NASA)Det kan nevnes at Mark Vande Hei fikk plass relativt sent i Sojuz MS-18. På grunn av forsinkelsene med Commercial Crew-programmet, hvor NASA betaler SpaceX og Boeing for å fikse transport av astronauter til og fra ISS, hadde NASA allerede gang på gang kjøpt ekstra plasser i Sojuz-fartøy til amerikanske astronauter. Rubins i MS-17 skulle bli den aller siste av disse. Men NASA fant ut at de ønsket å skyte opp enda en amerikaner i Sojuz for sikre seg kontinuerlig amerikansk tilstedeværelse i ISS. De så for seg at et eller annet kunne komme til å forsinke oppskytingen av Crew-2 til etter at Crew-1 måtte forlate stasjonen. Crew Dragon har en holdbarhet i rommet begrenset til rundt 200 døgn.

NASA hadde ikke anledning til å bruke penger på å kjøpe plass til Hei i Sojuz. I stedet skal Russland få et sete til en kosmonaut i et amerikansk romfartøy som gjenytelse. Trolig blir ikke dette før med Crew-4 i første kvartal av 2022.

 

Crew-2-besetningen før oppskytingen. Fra venstre: Shane Kimbrough, Megan McArthur, Thomas Pesquet og Akihiko Hoshide. (SpaceX)Denne utvekslingen av seter, uten utveksling av penger, er noe NASA og Roscosmos har snakket om i flere år, for å sikre at minst én russer og én amerikaner til en hver tid er om bord i ISS, selv om et av landenes romfartøy av f. eks tekniske grunner skulle bli satt på bakken over en tid. Avtalen venter imidlertid på endelig godkjennelse av den amerikanske regjeringen.

Nå kom Crew-2 seg av gårde relativt smertefritt, kun en dag forsinket av værmessige årsaker. Etter at de først kom i gang med romferdene i sin del av Commercial Crew-programmet har SpaceX i det hele tatt vist seg som en pålitelig transportør av besetninger til og fra ISS.

 


Oppskytingen av Crew-2 fant sted før soloppgang fra oppskytingsrampe 39A på Kennedy-romsenteret 23. april. (SpaceX)Det samme kan man ikke si om Boeing, det andre selskapet som på kontrakt med NASA skulle utvikle og bygge romfartøy for bemannede ferder tur/retur ISS. Nylig ble den andre ubemannede testferden av deres CST-100 Starliner-romfartøy utsatt fra juli til august eller september. Nå skal det sies at dette skyldes tett program ved ISS, som i kommende uker og måneder blant annet skal få både nye solcellepaneler og en ny, stor russisk modul, kalt Nauka. Uansett ser det ut til at den første bemannede testferden med Starliner kan komme til å bli forskjøvet til 2022.

Noe som skiller Commercial Crew-programmet fra tidligere kontrakter NASA har inngått med industrien om levering av romfartøy, er at det er produsenten av romfartøyet som eier og drifter det, og i prinsippet kan gjøre hva de vil med det, så lenge kontrakten med NASA ellers blir oppfylt.

Parallelt med ferdene for NASA til og fra ISS har SpaceX således planer om en egen serie kommersielle romferder med Crew Dragon-romfartøy, organisert gjennom selskapet Axiom Space, for øvrig samme selskap som ordner den tidligere nevnte utvekslingen av seter mellom NASA og Roscosmos. Den første ferden, kalt Ax-1, skal kun gå i bane rundt Jorden, uten tilkobling med ISS. Av de fire om bord skal kun en være er profesjonell astronaut. Ax-1 er planlagt til januar 2022. Tom Cruise og hans filmfotograf vil ta del i en senere Axiom-ferd, som altså skal gå til ISS.