ExoMars utsatt til 2022*

ExoMars utsatt til 2022*

Publisert av Øyvind Guldbrandsen den 24.03.20. Oppdatert 03.08.21.

eRomfart 2020-018 Norsk Astronautisk Forening, 13.03.2020


Dette er en nyhetsnotis opprinnelig sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

 

ExoMars utsatt til 2022

 

Av Ragnar Thorbjørnsen

Til tross for at det meste er klart, har ESA og Roskosmos måttet erklære at oppskytingen av ExoMars utsettes til neste oppskytingsvindu mot Mars. Prosjektet gjennomføres i et samarbeid mellom ESA og Russland. Det er problemer med fallskjermsystemet som er hovedutfordringen nå.

 

Man hadde godt håp om å få dette i orden før sommeren, men nå er også reiserestriksjoner grunnet koronaviruset en medvirkende årsak til utsettelsen. Det var også noen problemer med elektronikk og programvare som ikke var helt avklart. Neste oppskytingsvindu er åpent i perioden august til oktober i 2022.

Det er fremdeles tre andre Mars-sonder som vil bli skutt opp nå til sommeren. NASAs nye rover, som nylig fikk navnet Perseverance, er nok det prosjektet det er størst oppmerksomhet rundt. Men også Kina og De forente arabiske emirater skal sende av gårde hver sin Mars-sonde. Kinas sonde skal etter planen lande på Mars, mens den arabiske skal inn i bane rundt planeten. Den sistnevnte skal skytes opp med en japansk bærerakett.ExoMars-roveren, som er døpt "Rosalind Franklin", bygges i Europa, mens landingsdelen "Kazachik", som ses i bakgrunnen, i hovedsak bygges i Russland. (ESA)
ExoMars skal benytte et relativt komplisert fallskjermsystem, som inkluderer både en supersonisk og en subsonisk fallskjerm, pluss pilotskjermer. Fallskjermene fungerte ikke som forventet under tester foretatt sommeren 2019, og man rakk ikke å gjennomføre nye tester i tide til å få dem kvalifisert til en oppskyting i 2020. (ESA)