Første test-oppskyting av Super Heavy/Starship*

Første test-oppskyting av Super Heavy/Starship*

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 21.04.23. Oppdatert 17.03.24.

eRomfart 2023-009, Norsk Astronautisk Forening, 21.04.2023

 

Dette er en nyhetsartikkel opprinnelig sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.


Første test-oppskyting av Super Heavy/Starship

Av Ragnar Thorbjørnsen             

 

Elon Musk sa på forhånd at han ville være fornøyd med testen hvis oppskytingsplattformen ikke ble ødelagt. Derfor må vi si det er som forventet at SpaceX kaller gårsdagens oppskyting for vellykket.

Ikke alle motorene i Super Heavy virket, og Starship ble ikke skilt fra Super Heavy. Det hele endte med at alt eksploderte etter ca fire minutter. Nå må vi vente i noen måneder på neste forsøk.

 SpaceX har mange beundrere verden rundt, og mange av dem har nok overdrevne forestillinger om tidshorisonten for mye av det SpaceX sier de skal gjennomføre med sitt Starship. Kort fortalt sier SpaceX at dette står på programmet:

• Starship som bærerakett for nyttelaster til jordbane
• Med Starship rundt Månen
• Starship som månelandingsfartøy
• Med Starship til Mars

Gårsdagens forsøk var et skritt på veien mot å få til alt dette. Den første virkelige milepelen må være å demonstrere at begge trinn fungerer, slik at Starship kommer inn i bane rundt Jorden. Videre må både Super Heavy og Starship lande mykt på oppskytingsplattformen. Først da ligger alt til rette for visjonen om hyppige oppskytinger, der en rask inspeksjon samt drivstoffpåfylling er alt som skal til før det er klart for ny oppskyting. NASA hadde en lignende visjon for romfergene da de startet planleggingen på 1970-tallet. Det skulle raskt vise seg at man i NASA var for optimistiske. Men SpaceX er ikke NASA, de gjør ting på en annen måte, og de har fått til mye. Likevel er det fristende å legge inn en god porsjon skepsis når de allerede nå snakker om ferder rundt Månen, og snart videre til Mars.

 

Bildet viser at seks motorer ikke fungerte.


Tilbakevending fra Månen er mer komplisert enn en tilbakevending fra lav jordbane. Dette må de ha testet ut før de kan sende mennesker rundt Månen. Og før de kan tilby NASA å landsette mennesker på Månen (Artemis 3), må de ha demonstrert at Starship kan lande der - og ta av igjen. Det ville være svært imponerende hvis de kan demonstrere alt dette i løpet av de neste tre årene. Og før de kan sende mennesker til Mars, må det etableres et minimum av infrastruktur på Mars-overflaten, de menneskene som SpaceX skal sende til Mars, er jo ikke utstyrt med retur-billett. Da må de helst være overbevist om at det er mulig å overleve der, de kan ikke ha med seg alt de trenger for å overleve i flere år.

I dette perspektivet var ikke gårsdagens test spesielt oppmuntrende. Mye tyder på at tidshorisonten nok vil strekkes langt mer enn det SpaceX hittil har forsøkt å få oss til å tro på. SpaceX har mye å jobbe med i de neste par årene. Likevel vil hver nye test-oppskyting bli imøtesett med stor interesse. Data fra denne første oppskytingen skal nå brukes til å forbedre og korrigere, dermed har vi alle troen på at det går bedre i neste forsøk. Således fikk SpaceX i går gratulasjoner både fra NASA-sjefen og ESA-sjefen.