Høstens bemannede romferder

Høstens bemannede romferder

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 26.07.23. Oppdatert 17.09.23.

eRomfart 2023-014, Norsk Astronautisk Forening, 30.07.2023

Av Ragnar Thorbjørnsen

 

Bildene tilhører en nyhetsnotis sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epost'ene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

 

Crew-7 August
Sojuz MS-24 September
Shenzhou 17 Oktober
Ax-3 November
Polaris Dawn September (?)
Starliner CFT (?)

 

Tekst til tittelbildet:

Tre romskip med foreløpig ukjent oppskytingstidspunkt: Artemis 2 (til høyre), Artemis 3 (til venstre) og Artemis 4 (i midten). Den 22. juni i år befant alle tre seg i Neil Armstrong Operations and Checkout Building ved Kennedy Space Center. Vi kan føye til at det fremdeles er NASAs intensjon at ferden rundt Månen med Artemis 2 skal finne sted innen utgangen av 2024. Tidligere denne uka publiserte NASA et bilde fra kontrollsenteret ved Kennedy Space Center, tatt den 20. juli, i forbindelse med at man har startet med simuleringer av nedtellingen. Samtidig var astronautene med på trening knyttet til bergingsaksjonen etter landing. Landingen vil skje i havet utenfor kysten av California. Et lite apropos: Den 20. juli var det 54 år siden den første månelandingen (1969).

 


Mannskap Crew-7; fra venstre: Konstantin Borisov (Roscosmos), Andreas Mogensen (ESA), Jasmin Moghbeli (NASA) og Satoshi Furukawa (JAXA).

 

Mannskap Sojuz MS-24; fra venstre: Loral O'Hara (NASA), Oleg Kononenko (Roscosmos) og Nikolaj Tsjub (Roscosmos).


Marcus Wandt, svensk test-pilot, ble av ESA i 2022 plukket ut som reserve-astronaut. I et samarbeid mellom ESA og den svenske romfartsorganisasjonen har han nå fått en rask mulighet til en tur til Den internasjonale romstasjonen (ISS), ved at det kjøpes et sete i Ax-3. De to andre ledige setene er kjøpt av henholdsvis Italia og Tyrkia. Det fjerde setet er for ferdens profesjonelle astronaut (Michael López-Alegría, som er ansatt i Axiom Space). For private ferder til ISS setter NASA som krav at det må være med en profesjonell astronaut som er kjent med forholdene om bord i romstasjonen, slik at de besøkende private astronautene ikke skal forstyrre de andre profesjonelle astronautene under deres arbeid i romstasjonen.

 

Mannskapet på Polaris Dawn; fra venstre: Scott Poteet, Sarah Gillis, Anna Menon og Jared Isaacman.