Høstens bemannede romferder*

Høstens bemannede romferder*

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 26.07.23. Oppdatert 18.03.24.

Tittelbildet:
Tre romskip med foreløpig ukjent oppskytingstidspunkt: Artemis 2 (til høyre), Artemis 3 (til venstre) og Artemis 4 (i midten). Den 22. juni i år befant alle tre seg i Neil Armstrong Operations and Checkout Building ved Kennedy Space Center. Vi kan føye til at det fremdeles er NASAs intensjon at ferden rundt Månen med Artemis 2 skal finne sted innen utgangen av 2024. Tidligere denne uka publiserte NASA et bilde fra kontrollsenteret ved Kennedy Space Center, tatt den 20. juli, i forbindelse med at man har startet med simuleringer av nedtellingen. Samtidig var astronautene med på trening knyttet til bergingsaksjonen etter landing. Landingen vil skje i havet utenfor kysten av California. Et lite apropos: Den 20. juli var det 54 år siden den første månelandingen (1969).

     

eRomfart 2023-014, Norsk Astronautisk Forening, 30.07.2023

 

Dette er en nyhetsartikkel opprinnelig sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.


Høstens bemannede romferder

Av Ragnar Thorbjørnsen  

 

Dette er høstens planlagte, bemannede romferder:

Crew-7 17. august
Sojuz MS-24 15. september
Shenzhou 17 Oktober
Ax-3 November
Polaris Dawn September (?)
Starliner CFT (?)

 

De tre første er rutinemessige ferder til henholdsvis Den internasjonale romstasjonen (ISS) og den kinesiske romstasjonen (Tiangong). For de to til ISS er også en dato oppgitt; henholdsvis 17. august og 15. september.

Ax-3, en ferd i regi av Axiom Space, går også til ISS. Oppgitt tidspunkt (november) kan anses som relativt sikkert. Polaris Dawn er en ferd i regi av SpaceX, her er oppgitt tidspunkt (september) noe mer usikkert. Etter at NASA før sommeren utsatte oppskyting av Starliner CFT (Crewed Flight Test) på ubestemt tid, er det foreløpig ikke satt et nytt tidspunkt.

Crew-7, Ax-3 og Polaris Dawn anvender alle romskip levert av SpaceX (Crew Dragon). Under ferden med betegnelsen Polaris Dawn tas det sikte på å slå en 57 år gammel rekord satt av Gemini 11 i september 1966. Gemini 11 med astronautene Charles Conrad og Richard Gordon om bord nådde en banehøyde på 1369 kilometer, hvilket fremdeles er rekord for et bemannet romskip i bane rundt Jorden. Denne avstandsrekorden er naturligvis slått av alle astronauter som reiste til Månen i et Apollo-romskip, men da snakker vi ikke om å være i bane rundt Jorden. For Polaris Dawn, som skal nå en banehøyde på ca 1400 km, planlegges også en romvandring, det blir i så fall den første utført av en privat astronaut.


Crew-7 (mannskap):
Jasmin Moghbeli (NASA), Andreas Mogensen (ESA), Satoshi Furukawa (JAXA) og Konstantin Borisov (Roscosmos).

 


Mannskap Crew-7; fra venstre: Konstantin Borisov (Roscosmos), Andreas Mogensen (ESA), Jasmin Moghbeli (NASA) og Satoshi Furukawa (JAXA).

 


Sojuz MS-24 (mannskap):
Oleg Kononenko (Roscosmos), Nikolaj Tsjub (Roscosmos) og Loral O'Hara (NASA).

 

Mannskap Sojuz MS-24; fra venstre: Loral O'Hara (NASA), Oleg Kononenko (Roscosmos) og Nikolaj Tsjub (Roscosmos).Ax-3 (mannskap):
Michael López-Alegría (Axiom Space), Walter Villadei (Italia), Alper Gezeravci (Tyrkia) og Marcus Wandt (Sverige/ESA).

 

Marcus Wandt, svensk test-pilot, ble av ESA i 2022 plukket ut som reserve-astronaut. I et samarbeid mellom ESA og den svenske romfartsorganisasjonen har han nå fått en rask mulighet til en tur til Den internasjonale romstasjonen (ISS), ved at det kjøpes et sete i Ax-3. De to andre ledige setene er kjøpt av henholdsvis Italia og Tyrkia. Det fjerde setet er for ferdens profesjonelle astronaut (Michael López-Alegría, som er ansatt i Axiom Space). For private ferder til ISS setter NASA som krav at det må være med en profesjonell astronaut som er kjent med forholdene om bord i romstasjonen, slik at de besøkende private astronautene ikke skal forstyrre de andre profesjonelle astronautene under deres arbeid i romstasjonen.Polaris Dawn (mannskap):
Jared Isaacman, Scott Poteet, Anna Menon og Sarah Gillis.

Ferden finansieres av Isaacman. Poteet er en venn av Isaacman, mens de to kvinnene er SpaceX-ansatte. Begge har tittelen Lead Space Operations Engineer, og har således ledende stillinger i SpaceX. Gillis er født i 1994, og vil dermed bli historiens yngste amerikanske romfarer (29 år gammel). (Valentina Teresjkova, historiens første kvinne i rommet, var 26 år gammel under sin romferd med Vostok 6 i 1963.)

 

Mannskapet på Polaris Dawn; fra venstre: Scott Poteet, Sarah Gillis, Anna Menon og Jared Isaacman.Starliner CFT (mannskap):
Barry E. Wilmore (NASA) og Sunita Williams (NASA).

Det er liten tvil om at det er Polaris Dawn som vil vekke størst oppmerksomhet blant de seks romferdene som er nevnt her. Likevel er det nok mange fler som venter på en ubemannet romferd, nemlig den neste oppskytingen av SuperHeavy/Starship. Ifølge Elon Musk er det håp om at oppskytingen kan finne sted i midten av september.

Ferden med størst «fallhøyde» blir nok Starliner CFT, vi får håpe for Boeings skyld at den kan bli vellykket gjennomført i inneværende år. Noe annet ville være ganske så flaut for Boeing.