Høstens høydepunkter

Høstens høydepunkter

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 10.09.22. Oppdatert 18.09.22.

eRomfart 2022-018, Norsk Astronautisk Forening, 18.09.2022

Av Ragnar Thorbjørnsen

 

Bildene tilhører en nyhetsnotis sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epost'ene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

 

Viktige datoer de neste to (tre) ukene:

 

21.9: Test av drivstoffpåfylling (Artemis 1)

21.9: Oppskyting av Sojuz MS-22

26.9: DART kolliderer med asteroide-månen Dimorphos

27.9: Mulig oppskyting av Artemis 1

29.9: Juno passerer 355 km fra Jupiter-månen Europa

2.10: Mulig oppskyting av Artemis 1 (hvis det ikke skjer 27.9)

3.10: Oppskyting av Crew Dragon (Crew-5)Space Launch System (SLS) - Påfylling av drivstoff

 

Mannskapet på Sojuz MS-22, fra venstre: Francisco Rubio (NASA), Sergej Prokopjev (Roskosmos) og Dmitrij Petelin (Roskosmos).

 

Mannskapet på Crew-5, fra venstre: Koichi Wakata (JAXA), Anna Kikina (Roskosmos), Nicole Mann (NASA) og Josh Casada (NASA).

 

 

 

Mannskapet på Starliner (Crew Flight Test): Barry (Butch) Wilmore og Sunita Williams.

 

 

 

Jupiter-sonden Juno.

 

Slik tenker man seg den første bemannede ferden til Mars, basert på ny teknologi (Nuclear Thermal Propulsion – NTP). Helt til høyre er romskipet Orion tegnet inn, tanken er jo at dette romskipet også skal spille en rolle når de første mennesker reiser til Mars. Et fremdriftssystem basert på kjernekraft skal sørge for at reisetiden for astronautene blir betydelig kortere enn hva som er tilfellet med dagens teknologi. Tanken er at annet utstyr (blant annet landingsfartøy og boligmodul) sendes til Mars på forhånd. Selv om fremgangsmåten i prinsippet synes å være klarlagt, er det foreløpig lite av dette som er kommet lengre enn til tegnebordet. Skal målet om en Mars-ferd innen 2040 nås, er det viktig at man allerede nå begynner å planlegge utvikling av teknologien, det gjelder spesielt NTP.