Japan satser på Phobos*

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 30.03.20. Oppdatert 03.08.21.

eRomfart 2020-015 Norsk Astronautisk Forening, 26.02.2020

 

Dette er en nyhetsnotis opprinnelig sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

 

Japan satser på Phobos


Av Ragnar Thorbjørnsen

Det har i noen år vært kjent at Japan sikter seg inn mot å sende en romsonde til Mars, som skal lande på Mars-månen Phobos. Disse planene er nå vedtatt, og flere detaljer om prosjektet er blitt offentliggjort. Prosjektet omtales nå som MMX (Martian Moon eXploration). Planen går ut på å sende en romsonde inn i bane rundt Mars. Denne romsonden skal lande på Phobos, ta med seg ca. 10 gram fra overflaten og deretter fortsette i en bane som bringer den i nærheten av den andre månen til Mars (Deimos).

Oppskyting fra Jorden er planlagt til september 2024, og sonden vil gå inn i bane rundt Mars i august 2025. Etter landing på Phobos og flere nærpasseringer av Deimos vil sonden sette kurs tilbake til Jorden, der en liten beholder med prøvene fra Phobos vil gjennomføre en kontrollert tilbakevending gjennom atmosfæren. Dette vil bli første gang et romfartøy fra Jorden gjennomfører en ferd tur-retur Mars.

Flere andre land vil bidra i dette prosjektet, blant annet skal Frankrike og Tyskland samarbeide om å konstruere en rover som skal etterlates på overflaten av Phobos. Det er ventet at denne roveren vil kunne operere på Phobos i inntil tre måneder. USA vil også bidra med eksperimenter.

Hovedformålet med prosjektet er å finne ut mer om hvordan vann er blitt transportert mellom legemer i Solsystemet, noe man antar har skjedd i stor målestokk tidlig i Solsystemets historie. Det antas at de indre planetene i begynnelsen var for varme til at de kunne holde på vann, således må vannet på for eksempel Jorden ha blitt transportert hit på et senere tidspunkt. Det antas videre at dette har skjedd gjennom kollisjoner med kometer og asteroider. Phobos og Deimos ser ut som asteroider, derfor er det av stor interesse å finne ut om disse månene er innfangede asteroider eller om de er blitt dannet av materiale fra Mars-overflaten. Slikt materiale kan ha blitt slynget ut i rommet rundt Mars når Mars er blitt truffet av andre massive legemer. Slike kollisjoner antas å ha forekommet ganske hyppig i Solsystemets barndom.



Phobos, sett fra ESAs Mars Express i bane rundt Mars. (ESA)


Tegning av MMX i Mars-bane. Legg merke til landingsbeina som stikker ut under. (JAXA)