Kolonisering av verdensrommet?

Kolonisering av verdensrommet?

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 27.10.23. Oppdatert 29.10.23.

eRomfart 2023-020, Norsk Astronautisk Forening, 28.10.2023

Av Ragnar Thorbjørnsen

 

Bildene tilhører en nyhetsnotis sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epost'ene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

 

Slik ser det ut på Mars. Det er neppe et sted hvor mennesker kan trives over tid. Dessuten er det farlig å oppholde seg der.

 

NASA-astronaut Frank Rubio etter landing med Sojuz MS-23 den 27. september. Rubio satte med dette amerikansk rekord for sammenhengende opphold i verdensrommet (371 døgn). Etter så lang tid i vektløs tilstand er det ikke mulig å gå selv - i de første timene (og kanskje dagene) etter tilbakevendingen. Skeptikere har pekt på spørsmålet om hva som blir situasjonen når eventuelle romfarere etter en åtte måneder lang reise fra Jorden til Mars, har landet på planeten og skal begynne å fungere i et gravitasjonsfelt. Der finnes ingen velkomstkomité som står klar med komfortable liggestoler. Kanskje blir situasjonen reddet av at gravitasjonen på Mars er kun 38 % av Jordens gravitasjon. Både på Den internasjonale romstasjonen og på den kinesiske romstasjonen er det vanlig at romfarerne oppholder seg i ca seks måneder, vi kan anta at man har funnet ut at dette er en god øvre grense, med tanke på det som skjer med kroppen i langvarig vektløs tilstand. Denne uka er det mannskapsbytte på den kinesiske romstasjonen - Shenzhou 17 ble skutt opp den 26. oktober - Shenzhou 16 ble skutt opp den 30. mai - mannskapet på sistnevnte romskip kan dermed nå avslutte oppholdet etter ca fem måneder i rommet.

 

NASA samarbeider med DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) om et program for å utvikle en rakettmotor basert på fisjon (NTR - Nuclear Thermal Rocket Engine). Planen er å teste et romfartøy med en slik rakettmotor i 2027. Det er mye som taler for at NASA vil avvente utviklingen av slike motorer (NTR) før det blir aktuelt å sende mennesker til Mars. Med et NTR-basert romfartøy kan reisetiden mer enn halveres. Med dagens teknologi tar reisen til Mars ca åtte måneder.

 

Til slutt, noe helt annet, men vel verdt å merke seg. Vi gjengir her en NTB-melding som kan finnes i dagens utgave av Aftenposten:

Norske rombedrifter omsetter for milliarder

Høyteknologi. Ifølge Norsk romsenter omsetter den norske romsektoren for 11,7 milliarder årlig, og skaper tusenvis av arbeidsplasser i hele landet.
Den norske romsektoren består av 138 ulike aktører og utgjør omtrent 2700 arbeidsplasser i Norge. Dette viser en undersøkelse gjort av Norsk romsenter , med bistand fra Oslo Economics.
– 2700 ansatte i en høyteknologisk bransje er merkbart i et lite land som Norge, sier seniorrådgiver ved Norsk romsenter, Mari Eldholm.
Bedriftene består av alt fra store firmaer med over 250 ansatte, til små selskaper med mindre enn ti ansatte.
Den norske rombransjen har en estimert eksportrate på 81 prosent, og eksporterer kommersielle varer og tjenester for 8,9 milliarder kroner pr. år.
– Den norske romsektoren er en virkelig eksportbransje, som både er fremtidsrettet og støtter opp om politiske mål om at Norge skal øke fastlandseksporten, sier Eldholm. (NTB)