Nattlig hjemkomst for Crew-1*

Nattlig hjemkomst for Crew-1*

Publisert av Øyvind Guldbrandsen den 04.05.21. Oppdatert 18.09.23.


eRomfart 2021-016, Norsk Astronautisk Forening, 04.05.2021


Bildene tilhører en nyhetsnotis sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.


Nattlig hjemkomst

for Crew-1

Av Øyvind Guldbrandsen


De fire Crew-1-astronautene Shannon Walker, Victor Glover, Mike Hopkins og Soichi Noguchi plasket ned i Mexicogolfen utenfor Florida i SpaceX' Crew Dragon-kapsel «Resilience» noen timer før soloppgang søndag morgen lokal tid, eller kl. 08:56 norsk tid 2. mai 2021, etter 168 døgn i rommet, hvorav 167 i Den internasjonale romstasjonen ISS. Med dette var den første operative ferden med et Crew Dragon-romfartøy fullført. Dette er også den lengste romferden gjennomført med et amerikansk, bemannet romfartøy. Den forrige rekorden var med Skylab 4 i 1974, på 84 døgn.

 


Seks timer etter å ha blitt frakoblet ISS fyker Crew-1 som en meteor gjennom atmosfæren over Mexicogolfen, på vei hjem til Jorden. Fotografert fra ISS. (Foto: NASA/ESA/Thomas Pesquet)

 


Etter to utsettelser av hjemreisen på grunn av dårlig vær i landingsområdet, ble NASA og SpaceX enige om å foreta en nattlig hjemkomst på et tidspunkt da været så ut til å være bra. Man hadde ikke opprinnelig planlagt en nattlanding, men var godt forberedt på dette, siden det er noe man alltid tar høyde for å kanskje måtte gjennomføre.


Crew-2-kapselen Endeavour ankommer Den internasjonale romstasjonen 24. april, fotografert fra Crew-1 kapselen Resilience. Dette var første gang siden Gemini 6 og 7 i 1965 at to bemannede, amerikanske romfartøy befant seg i bane rundt Jorden samtidig. Med romfartøy menes i dette tilfelle at de på egen hånd kan vende intakte tilbake til Jorden. Månelandingsfartøy og romstasjonmoduler er altså unntatt. (JAXA/NASA/Soichi Noguchi)



Crew-1 ble skutt opp 15. november 2020 og koblet til ISS dagen etter. De tre siste ukene av ferden var det uvanlig tett trafikk til og fra ISS, med ankomst av to bemannede romfartøy (Sojuz MS-18 og Crew-2) samt avgang av tre, hvorav to bemannede (Sojuz MS-17, Progress MS-14 og Crew-1.)



Oversikt over romfartøyene tilkoblet ISS etter ankomsten av Crew-2 den 24. april og frem til frakoblingen av Progress MS-14 den 28. april. Crew-1 ble opprinnelig koblet til PMA-2 på den fremste ISS-luken, på ISS' Harmony-modul (Node-2), men flyttet til PMA-3 på Harmonys zenitluke 5. april for å frigjøre den fremre luken til Crew-2. Når Progress MS-16 kobler seg fra ISS vil den ta med seg Pirs-modulen, slik at Zvezdas nadirluke blir tilgjengelig for den store, russiske Nauka-modulen, som skal skytes opp i juli. Progress MS-16/Pirs vil ikke bli frakoblet før man har fått bekreftet at Nauka vel i bane. Pirs ble skutt opp i 2001 og blir den første permanente ISS-modulen som fjernes fra romstasjonen. Om alt går som det skal blir Nauka den første store ISS-modulen som kobles til ISS siden Leonardo PMM i 2011 (se f. ø. eRomfart 2020-046). (Illustrasjon: NASA/ØG)


NATTENS MULM
Crew-1 var ikke første nattlige landingen etter en romferd siden Apollo 8, som enkelte medier har meldt. Derimot var det USAs andre, og romhistoriens tredje nattlanding til vanns, etter USAs Apollo 8 og Sovjetunionens Sojuz 23.

Mange senere romferder har blitt avsluttet med nattlandinger, men alle til lands. Av de 133 amerikanske romfergeferdene som ble vellykket gjennomført landet 26 i mørke. For Sojuz skjer det sjeldnere. Ifølge folk som har oversikt over slikt har fem av de 61 bemannede Sojuz-kapslene som har kommet hjem etter besøk til ISS landet om natten.

Apollo 8 foretok historiens første bemannede romferd i bane rundt Månen, en meget dristig ferd i lys av dette bare var den andre bemannede Apollo-ferden og den tredje Saturn V-oppskytingen, hvorav den første bemannede. Det var heller aldri blitt foretatt noen ubemannet Apollo-testferd til Månens nærhet. En bemannet Apollo-ferd til Månen ble likevel presset inn fordi amerikansk etterretning hadde informasjon om at en sovjetisk, bemannet ferd i en loop rundt Månen var nær forestående. Sovjetunionen foretok flere ubemannede testferder av denne typen, men droppet til slutt planene om noen bemannet ferd.

Sojuz 23 er fortsatt den eneste Sojuz-ferden som har endt i vannet. Etter et mislykket sammenkoblingsforsøk med Saljut 5 ble romfartøyet sendt hjem igjen hui og hast før batteriene var tappet ut, og landet tilfeldigvis Tengiz-sjøen i Kazakhstan, i snøstorm og -22 grader Celsius. Den saltholdige sjøen var dekket av en nær ugjennomtrengelig issørpe, og det tok ni timer før et helikopter hadde klart å slepe den nesten nedsunkne kapselen i land. Bergingsmannskapene var overrasket over å finne de to kosmonautene i live (se eRomfart 2020-041).

PROGRESS-REKORD
Det russiske forsyningsfartøyet Progress MS-14 ble frakoblet ISS 28. april etter å ha blitt fylt med søppel, og som planlagt sendt ned til et destruktivt møte med jordatmosfæren over et øde område i det sørlige Stillehavet 29. april, etter 369 døgn i rommet, som er rekord for et Progress-fartøy. Mens det var tilkoblet ISS har det justert romstasjonens bane 10 ganger. Åtte for for å holde ISS' banehøyde, og to for å styre den unna truende romskrap.

Da Progress MS-14 ble skutt opp fra Bajkonur 25. april 2020 var det påmalt «75» og «seiersrakett», som henviste til at dette var 75. Progress-fartøy til ISS og at det da var 75 år siden Sovjetunionen hadde nedkjempet Nazi-Tyskland (se eRomfart 2020-028).



Fullt hus i Den internasjonale romstasjonen. Bildet er tatt 25. april.
Fra bakerst til venstre, med klokken:

Thomas Pesquet Crew-2 ESA Frankrike
Pjotr Dubrov Sojuz MS-18 Roscosmos Russland
Oleg Novitskiy Sojuz MS-18 Roscosmos Russland
Soichi Noguchi Crew-1 JAXA Japan
Akihiko Hoshide Crew-2 JAXA Japan
Shannon Walker Crew-1 NASA USA
Robert Shane Kimbrough Crew-2 NASA USA
Michael Hopkins Crew-1 NASA USA
Katherine Megan McArthur Crew-2 NASA USA
Victor Glover Crew-1 NASA USA
Mark Vande Hei Sojuz MS-18 NASA USA

Besetningene fra Sojuz MS-18 og Crew-2 har siden Crew-1 forlot stasjonen, og vil frem til oktober, utgjøre romstasjonens Ekspedisjon 65-besetning. Det er JAXA-astronaut Hoshide som er kommandør på Ex-65, den andre japanske astronauten som er kommandør på ISS. (Foto: JAXA/NASA/Soichi Noguchi)


 


Infrarødt bilde av Crew-1 som daler ned under fire fallskjermer. (NASA)

 

 

Bergingsmannskaper klargjør Crew-1-kapselen til å bli heist om bord i bergingsskipet Go Navigator. (NASA)