Noen oppdateringer for 2022*

Noen oppdateringer for 2022*

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 02.01.22. Oppdatert 09.03.24.

eRomfart 2022-001, Norsk Astronautisk Forening, 02.01.2022

 

Dette er en nyhetsartikkel opprinnelig sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.


Noen oppdateringer for 2022

Av Ragnar Thorbjørnsen

 

Året 2021 avsluttet med russisk turist-ferd til Den internasjonale romstasjonen (Sojuz MS-20), oppskyting av forsyningsromskipet Dragon (20. desember) og oppskyting av James Webb Space Telescope (25. desember). I de siste dagene før jul kom også oppdateringer på noe av det vi ser fram til i 2022, først og fremst Artemis 1.

NASA hadde tidligere i høst gått ut med mulige oppskytingsvinduer i februar, mars og april. De håpet på februar, men nå er det blitt klart at oppskyting tidligst kan finne sted i mars. Nyttårsaften kunngjorde NASA at de vil videreføre engasjementet i den internasjonale romstasjonen (ISS) fram til og med 2030. I samme melding gjentas det at man skal sende den første kvinnen og den første fargede person til Månens overflate, dog uten å tidfeste dette.

For 2022 er det viktig for NASA at Boeing klarer å gjennomføre test-oppskytingene av romskipet Starliner. Den siste oppdateringen for Starliner går ut på at den ubemannede testen kan finne sted i mai (tidligst). Det vil i så fall bety at den bemannede test-ferden skal kunne gjennomføres mot slutten av året, skjønt det er mest sannsynlig at den først kommer i 2023. Boeing har ikke klart å finne ut hva som er årsaken til korrosjon i de drivstoffventilene som ikke fungerte da de ble testet like før planlagt oppskyting i august. Dette førte som kjent til at oppskytingen måtte utsettes på ubestemt tid. For å komme rundt problemet er det nå bestemt at hele service-seksjonen skal byttes ut med den som etter planen skulle bli brukt på den andre test-oppskytingen.



Boeings Starliner sammenlignet med andre aktuelle, bemannede romfartøy.


Om den russiske turist-ferden i desember er det å si at de betalende passasjerene var en japansk milliardær og hans assistent. Romskipet ble skutt opp den 8. desember og landet den 20. desember. Kommandør om bord var den russiske kosmonauten Alexander Misurkin. De neste årene vil by på flere slike turist-ferder. Allerede i februar/mars kommer en turist-ferd til ISS med et av romskipene til SpaceX (Crew Dragon).


Besetningen på Sojuz MS-20, fra venstre: Yusaku Maezawa, Alexander Misurkin og Yozo Hirano.


Forsyningsromskipet som ble skutt opp den 20. desember, hadde med seg ANITA (Analysing Interferometer for Ambient Air), som er basert på teknologi utviklet ved SINTEF. Formålet er analyse av luftkvaliteten om bord i romstasjonen. Man kan lese mer om ANITA her.

Årsaken til at Artemis 1 nå er utsatt til (tidligst) mars er at det ble oppdaget feil i en datamaskin i en av de fire motorene i bærerakettens kjernetrinn. Fordi man ikke finner hva som er årsak til feilen, må datamaskinen byttes ut. Det er jo ingen garanti for at det ikke oppstår nye problemer, slik at vi får nye utsettelser. Den amerikanske riksrevisjonen skrev nylig i en rapport, at det er grunn til å anta at oppskytingen neppe vil finne sted før i juni. NASA har fremdeles tro på mars eller april. Uansett må det være liten tvil om at denne første oppskytingen av SLS (Space Launch System) vil være høydepunktet innen romfart i 2022.

Så er de vel også liten tvil om at oppskytingen av James Webb Space Telescope (JWST) var høydepunktet i 2021, forutsatt at ferden ut til L2 forløper som planlagt (eRomfart 2021-040). Da vil aktiviseringen av JWST til sommeren utvilsomt bli årets høydepunkt innen astronomi og kosmologi. I løpet av nyttårshelgen var teleskopet kommet halvveis til L2, og foreløpig går alt etter planen. I de neste par ukene skal speilene foldes ut. Teleskopet skal være på plass ved L2 i siste uke av januar.



Webb-teleskopet


Den nye romstasjonen som skal etableres i rommet nær Månen (Gateway), vil vi nok ikke få høre så mye om i 2022. Men det er viktig å merke seg at NASA (og USA) gjennom sitt samarbeid med Canada og Japan (i tillegg til ESA) vil ha sterke incentiver til å sørge for at arbeidet med dette programmet utvikles etter den opprinnelige planen. Canada har allerede fått holdt av plass til en av sine astronauter på Artemis 2. Og i romjulen uttalte den japanske statsministeren at Japan skulle ha som mål at en av deres astronauter får være med på en månelanding innen 2030. Litt morsomt var det at dette ble gjengitt av NRK, dog uten at de hadde fått med seg at denne eventuelle månelandingen vil skje i samarbeid med USA.


 Lunar Gateway