Nye bæreraketter

Nye bæreraketter

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 08.12.23. Oppdatert 11.12.23.

eRomfart 2023-023, Norsk Astronautisk Forening, 09.12.2023

Av Ragnar Thorbjørnsen

 

Bildene tilhører en nyhetsnotis sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

 

Gamle og nye bæreraketter.

 

Ariane 6 på oppskytingsplattformen.

 

 


Som nevnt i epost-notisen skal Vulcan ha med en nyttelast på den første test-oppskytingen - månelanderen Peregrine. Hvis alt går som planlagt (oppskyting den 24. desember), skal landingen på Månen finne sted den 25. januar. Den øverste av disse to illustrasjonene viser banen som Peregrine skal følge.

Det må nevnes at to andre månesonder kan komme til å lande på Månen i januar - muligens før Peregrine. Japans SLIM, som ble skutt opp allerede den 6. september, skal etter planen lande den 19. januar. Nova-C, som etter planen skal skytes opp med en Falcon 9 den 12. januar, bruker bare noen dager på turen til Månen og kan derfor komme til å lande først av de tre. Det er Intuitive Machines som står bak Nova-C, som i likhet med Peregrine er et resultat av NASAs Commercial Lunar Payload Services initiative (CLPS). Peregrine er utviklet av Astrobotic Technology. Til slutt må nevnes at ingen av de tre tidligere har lykkes i å lande en romsonde på Månen. For både Intuitive Machines og Astrobotic Technolgy er dette første forsøk. 

Oppdatering søndag den 10. desember: Oppskyting av Vulcan/Peregrine må utsettes til begynnelsen av januar.

De fire figurene nedenfor viser noen interessante sammenligninger mellom gamle og nye bæreraketter. Kostnadene forbundet med oppskyting av New Glenn må anses som usikre.


 

 


 

Det er Starship som kommer best ut i alle disse sammenligningene. For de to siste figurene (kostnader), skyldes dette naturligvis at Starship-konseptet er det eneste der både 1. og 2. trinn skal være gjenbrukbart. Vulcan kommer dårligst ut av de tre nye, i og med at ingenting er gjenbrukbart.