Nye romskip*

Nye romskip*

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 28.10.20. Oppdatert 12.12.21.

Tittelbildet (over): De amerikanske romskipene (f.v.) Orion, Crew Dragon og Starliner.

eRomfart 2020-053, Norsk Astronautisk Forening, 28.10.2020

 

Dette er en nyhetsnotis opprinnelig sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

Nye romskip

Av Ragnar Thorbjørnsen

I midten av november skal SpaceX’s Crew Dragon skytes opp på sin første operasjonelle ferd. For første gang skal et bemannet romskip skytes opp med fire romfarere om bord. Her ser vi bort fra romfergen, selv om også den må kunne kalles et romskip. Fra historien kjenner vi Vostok, Mercury, Voskhod, Gemini, Apollo, Sojuz og Shenzhou. Av disse er kun Sojuz, Shenzhou og Crew Dragon operative i dag. I tillegg til disse tre er ni nye romskip under utvikling eller snart klare for sin første ferd.


To av de ni utvikles foreløpig kun med tanke på suborbitale ferder, hvilket betyr at de ikke går inn i bane. Dette er Blue Origin’s New Shepard og Virgin Galactic’s SpaceshipTwo. Virgin Galactic håper at de allerede neste år vil bli klare til å starte flyvninger med betalende passasjerer, mens Blue Origin kun antyder at første bemannede ferd kan komme om ca. et år fra nå.

Av de ni nye romskipene som skal frakte mennesker opp i bane, er det i øyeblikket Boeing’s Starliner som ligger best an. Hvis den planlagte testferden i begynnelsen av 2021 går som planlagt, kan den første bemannede ferden finne sted senere i 2021. Så håper vi også at NASAs Orion får sin første ferd mot slutten av 2021, riktignok ubemannet. Første bemannede ferd er berammet til 2023.

Også Russland, Kina og India har nye romskip under utvikling. Russlands nye romskip heter nå Orjol, som betyr “ørn” (uttales «Arjål»). Tidligere var det kjent som Federatsija. Kinas nye romskip er snart klar for sin første ferd, men det er foreløpig ikke oppgitt noe navn for dette romskipet, som skal ha plass til syv romfarere. Indias romskip heter Gaganyaan, og det er ventet at en ubemannet test-ferd vil bli gjennomført i 2021.


Orjol

 

Gaganyaan


To nye romskip som det foreløpig hefter en del usikkerhet ved, er SpaceX’s Starship og Sierra Nevada’s Dream Chaser, men om vi også regner med disse to samt Crew Dragon, betyr dette at 10 forskjellige romskip om få år kan være i operasjonell drift. Vi regner da med at Sojuz og Shenzhou er pensjonert.

Den første operasjonelle ferden med Crew Dragon har betegnelsen Crew-1. Mannskapet er (fra venstre) Shannon Walker, Victor Glover, Mike Hopkins og Soichi Noguchi. Oppskytingen er nå berammet til kl. 01:49 (norsk tid) den 15. november. De fire romfarerne skal oppholde seg om bord i Den internasjonale romstasjonen i om lag seks måneder. Crew Dragon er det første operative av hele 10 nye romskip, der de ni andre enten er under utvikling eller snart er klare for sine første test-ferder. (Bilde: NASA)