Romstasjoner - En oppdatering*

Romstasjoner - En oppdatering*

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 02.03.23. Oppdatert 17.03.24.

eRomfart 2023-005, Norsk Astronautisk Forening, 04.03.2023

 

Dette er en nyhetsartikkel opprinnelig sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.


Romstasjoner - En oppdatering

Av Ragnar Thorbjørnsen

    

Nå, i mars 2023, er det to romstasjoner i bane rundt Jorden; ISS og Tiangong. Det som skjer rundt ISS er i stor grad å anse som ren rutine, men noe uforutsett kan alltid skje. For eksempel da en antatt mikrometeoritt sørget for lekkasje av frysevæske fra Sojuz MS-22.

Det endte med at man ikke ville ta sjansen på å la romfarerne som kom opp med Sojuz MS-22 bruke romskipet når de nå etter planen skulle returnere til Jorden. I stedet sendte man den 24. februar opp Sojuz MS-23 ubemannet, slik at de i stedet kan lande med det romskipet. Men siden Sojuz MS-24 først blir klar til oppskyting i september, må de tre romfarerne forbli om bord i ISS i ytterligere seks måneder før de kan få avløsning av et nytt mannskap. Dette gjelder Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin og Francisco Rubio, sistnevnte er NASA-astronaut.


De tre romfarerne som får ekstra seks måneders opphold i Den internasjonale romstasjonen; fra venstre: Dmitrij Petelin (Roskosmos), Francisco Rubio (NASA) og Sergej Prokopjev (Roskosmos).



Også på den kinesiske romstasjonen er man på god vei til å kunne kalle det som skjer for ren rutine. Imidlertid har kineserne nå lagt fram en plan om å føye til en ny seksjon til romstasjonen. Tidligere er det blitt sagt at de på et senere tidspunkt ville føye til tre nye moduler - identiske med de tre som romstasjonen nå består av, men kanskje har de funnet ut at det blir for dyrt. Det ble samtidig opplyst at de vil legge til rette for å ta imot romfarere fra andre land, samt turister.


De tre taikonautene som nå befinner seg i den kinesiske romstasjonen (Tiangong); fra venstre Fei Junlong, Deng Qingming og Zhang Lu.



ESA hadde tidligere planer om å la noen av sine romfarere besøke den kinesiske romstasjonen, men har nå trukket seg fra et slikt samarbeid. Årsaken oppgis å være økonomi og manglende politisk "grønt lys". Kina har ikke gitt opplysninger om når den nye seksjonen vil bli skutt opp, ei heller er det sagt noe om hvilke land som har vist interesse for å sende egne romfarere til den kinesiske romstasjonen.

Det har en stund vært relativt stille fra NASA når det gjelder arbeidet med Gateway - romstasjonen som skal etableres i rommet nær Månen. Men for noen dager siden kunngjorde NASA at de har gitt SpaceX klarsignal til å starte utvikling av et forsyningsfartøy for Gateway. SpaceX fikk kontrakt på dette arbeidet allerede i 2020, men ble bedt om å vente med å starte utvikling, siden det var uklart når det ville bli behov for fartøyet. Slik det ser ut nå, vil første besøk av astronauter kunne finne sted i 2027, med Artemis 4.

På grunn av lite informasjon fra NASA, har noen spekulert i at hele programmet stod i fare for å bli kansellert, men nå har altså NASA bedt SpaceX om å starte arbeidet. I første omgang skal forsyningsromskipet være basert på Dragon, men med modifikasjoner. Denne nye versjonen av Dragon vil få betegnelsen Dragon XL. NASA vil imidlertid kunne godta at SpaceX på et senere tidspunkt går over til å bruke Starship til å frakte forsyninger til Gateway, men det vil neppe bli aktuelt før vi er over på 2030-tallet.

I november 2022 undertegnet NASA en samarbeidsavtale med den japanske romfartsorganisasjonen (JAXA) om deltagelse i utviklingen av romstasjonen Gateway. Avtalen inneholder også et løfte om at en japansk romfarer skal få plass på en Artemis-ferd til Gateway. Japanske myndigheter har som mål at en japaner skal lande på Månen innen 2030. Den 28. februar kunngjorde JAXA navnet på to nye astronaut-kandidater, én mann og én kvinne, så det er ingen tvil om at Japan vil være med å bidra i Artemis-programmet. Japan er også med på utviklingen av seksjoner til Gateway.


De to nye japanske romfarerne som ble presentert den 28. februar; til venstre Ayu Yoneda og (på skjermen) Makoto Suwa.



De fire andre romfarerne om bord i ISS kunne i går (3. mars) ønske sine avløsere velkommen, da en Crew Dragon (Crew-6) ankom. Oppskytingen har vært utsatt i noen dager på grunn av mindre tekniske problemer, men gikk etter planen om morgenen den 2. mars. Men det mest interessante knyttet til ISS denne våren skal etter planen skje i april. Da skal Boeings Starliner skytes opp på ferden som har betegnelsen CFT (Crewed Flight Test). Siden det er første gang romskipet skytes opp med mennesker om bord, er det bemannet med kun to astronauter.

 

Til slutt nevner vi at det i år er 50 år siden USAs første romstasjon ble skutt opp. Oppskytingen av Skylab skjedde den 14. mai 1973.    


De fire romfarerne som ble skutt opp med Crew Dragon (Crew-6) den 2. mars; fra venstre: Sultan Al Neyadi (De forente arabiske emirater), Warren Hoburg (NASA), Stephen Bowen (NASA) og Andrej Fedjajev (Roskosmos).

 

Mannskapet på Starliner CFT (Crewed Flight Test); Barry E. Wilmore og Sunita Williams.