Romvandring fra Den internasjonale romstasjonen*

Romvandring fra Den internasjonale romstasjonen*

Publisert av Øyvind Guldbrandsen den 13.12.20. Oppdatert 15.01.24.

eRomfart 2020-003, Norsk Astronautisk Forening, 19.01.2020

 

Bildene tilhører en nyhetsnotis sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

 

Romvandring fra Den internasjonale romstasjonen

 

 Av Øyvind Guldbrandsen

De amerikanske astronautene Christina Koch og Jessica Meir gjennomførte 15. januar 2020 en romvandring fra Den internasjonale romstasjonen ISS, historiens andre hvor bare kvinner var i aktivitet utenfor romfartøyet. Under romvandringen ble to litium-ionbatterier installert ytterst på venstre del av det store fagverket som ligger på tvers av romstasjonens lengdeakse, og som de store solcellevingene er montert til. Under samme romvandring ble fire eldre nikkel-hydrogenbatterier fjernet.


Et tredje og siste batteri i den samme batteripakken på seks skal etter planen installeres under en ny romvandring allerede mandag 20. januar. Det skal bli den fjerde og siste romvandringen dedikert installeringen av denne batteripakken.


Romvandringen ble avsluttet etter 7 timer og 29 minutter. Den forløp uten andre nevneverdige problemer enn at Kochs hjelmsett med lys og kamera løsnet tidlig under romvandringen. Siden man ikke klarte å fikse dette underveis måtte hun arbeide i nærheten av Meir og i lyset fra hennes hjelmlykt når de passerte gjennom jordens nattskygge.

 

NASA-astronautene Christina Koch (til venstre) og Jessica Meir forbereder romdraktene de benyttet under romvandringen 15. januar 2020.

 

Dette var historiens andre romvandring hvor bare kvinner var i aktivitet utenfor romfartøyet. Den første sådanne fant sted 18. oktober 2019, med de to samme astronautene. Under begge disse romvandringene var CapCom (personen i kontrollsenteret astronautene snakker direkte med) i Houston også en kvinne, astronaut Stephanie Wilson. Dette var den andre romvandringen til Meir, mens det var den femte for Koch. Tidligere i romhistorien har 13 andre kvinner også gjennomført romvandringer, men alltid med en mannlig kollega.


Ved både høyre og venstre ende av romstasjonens fagverk er det montert ett indre og ett ytre sett solcellepaneler. Hvert sett består av to par, altså totalt 16 paneler. I tillegg kommer noen mindre solcellepaneler på noen av de russiske modulene, samt at de fleste romfartøyene som besøker ISS har egne paneler.


ISS ble opprinnelig utstyrt med 12 nikkel-hydrogenbatterier i basene til hvert sett solcellepaneler, totalt 48 batterier. NASA har de siste årene vært i gang med å bytte ut disse 48 gamle batteriene med 24 nyere og kraftigere lithium-ionbatterier. I 2017 ble de 12 batteriene tilknyttet det høyre, indre solpanelsettet erstattet av seks lithium-ionbatterier. I mars 2018 ble det samme gjort med det venstre, indre settet. Senere iløpet av 2020 skal de siste batteriene, det ytre høyre settet, også byttes.


Romstasjonen kretser rundt jorden nesten 16 ganger hvert døgn. Under nesten halve tiden av hvert omløp befinner stasjonen seg i jordskyggen og må få strøm fra batteriene for å fungere. Batteriene lades opp når solpanelene er belyst.


Dette var totalt den 225. romvandringen i forbindelse med bygging og vedlikehold av ISS.

 

Christina Koch under arbeid på fagverkelementet P6, 426 km over Atlanterhavet. Hjelmsettet med lykt og kamera er borte. Det løsnet tidlig under romvandringen og ble lagt bort da det ikke lot seg feste igjen. Kollega Jessica Meir befinner seg utenfor bildet.

 

Jessica Meir i arbeid utenfor romstasjonen 15. januar. En del av en av de store solcellepanelene i bakgrunnen

 

Offisielle studiobilder av Christina Koch (til venstre) og Jessica Meir, iført romdrakter av samme type som blir brukt til romvandringer fra den amerikanske delen av ISS.