Sojuz MS-13 har returnert fra ISS*

Sojuz MS-13 har returnert fra ISS*

Publisert av Øyvind Guldbrandsen den 13.12.20. Oppdatert 27.02.24.

eRomfart 2020-010, Norsk Astronautisk Forening, 08.02.2020

 

Dette er en nyhetsnotis opprinnelig sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

 

Sojuz MS-13 har returnert fra ISS

Av Øyvind Guldbrandsen

Litt over tre timer etter å ha blitt fra koblet Den internasjonale romstasjonen ISS landet det russiske romfartøyet Sojuz MS-13 i går, torsdag 6. februar 2020, i god behold på de snødekte steppene nær byen Dzhezkazgan i Kazakhstan. Om bord var den italienske ESA-astronauten Luca Parmitano, den russiske Roskosmos-kosmonauten Alexander Skvortsov og den amerikanske NASA-astronauten Christina Koch.  

De to førstnevnte ble også skutt opp til romstasjonen i Sojuz MS-13. Det skjedde 20. juli 2019, mer eller mindre tilfeldigvis på 50-årsdagen for den første bemannede månelandingen. Koch ble skutt opp i Sojuz MS-12 allerede 14. mars 2019.

Koch har på denne ferden dermed oppholdt seg 328 dager sammenhengende i rommet, historiens lengste romferd for en kvinne, og nest lengst for en amerikaner, slått med 12 dager av Scott Kelly. NASA håper at Kohts og andre astronauters langtidsopphold vil gi kunnskap som kan komme til nytte når man etterhvert skal sende mennesker til Mars.

Parmitano og Skvortsov var oppe i 201 dager. Det er Parmitano som har vært kommandør for romstasjonens Ekspedisjon 61-besetning. Skvortsov var kommandør under Sojuz-ferden.

Parmitano kan med dette loggføre 367 døgn i rommet, fordelt over to ferder, mens Skvortsov kan loggføre 546 døgn, fordelt over tre ferder.

Igjen i romstasjonen er nå Ekspedisjon 62-kommandør Oleg Skripochka fra Russland og de amerikanske astronautene Jessica Meir og Drew Morgan. Disse vil være alene ombord inntil Sojuz MS-16 etter planen skal ankomme stasjonen i første halvdel av av april, med to russere og en amerikaner om bord.

Koch har fått en del medieomtale under ferden. Ikke bare fordi hun har satt kvinnelig varighetsrekord for sammenhengende opphold i rommet, men også fordi hun, sammen med Meir, foretok den første romvandringen med bare kvinner. Koch og Meir gjennomførte tre romvandringer sammen (se eRomfart 2020-003 og -006). Totalt foretok Koch seks romvandringer under ferden for å utføre arbeid utenfor ISS, de øvrige sammen med Morgan.

Sojuz MS-13 koblet seg fra romstasjonens russiske Poisk-modul kl. 06:50 norsk tid. Kl. 09:18 ble serviceseksjonens rakettmotor avfyrt i 4 minutter og 38 sekunder. Romfartøyets baneseksjon og serviceseksjon ble rett etter frakoblet tilbakevendingskapselen hvor romfarerne satt. Avfyringen bremset opp romfartøyet med 460 km/t, nok til at banen brakte det inn i de øvre lagene av Jordens atmosfære, som deretter tok seg av praktisk talt all resterende oppbremsing, før landingen med fallskjerm kl. 10:12. Omtrent en meter over bakken ble flere rakettmotorer under kapselen avfyrt for å dempe landingsstøtet. Som ventet brant serviceseksjonen og banemodulen opp i møtet med jordatmosfæren.

Sojuz MS-13 forlot for øvrig romstasjonen seks dager etter at et amerikansk, ubemannet Cygnus-forsyningsromfartøy hadde gjort det samme. Cygnus-fartøyet, som var det 12. i rekken og døpt S.S. Alan Bean etter den avdøde Apollo 12-astronauten som gikk på Månen 50 år tidligere, ble etter frakoblingen sendt opp i en bane på 460 km, hvor det frigjorde 14 nanosatellitter, inkludert en som ISS-astronautene hadde satt sammen av deler produsert på en 3D-printer i romstasjonen.

S.S. Alan Bean skal etter planen sendes ned i jordatmosfæren i slutten av februar, hvor det også da i all hovedsak vil brenne opp.


Fra venstre Christina Koch, Alexander Skvortsov og Luca Parmitano om bord i den ikke spesielt romslige tilbakevendingskapselen til det russiske romfartøyet Sojuz MS-13. Bildet er tatt under en test 31. januar, noen dager før hjemreisen. (Bilde fra Christina Kochs Twitter-konto)

 

Sojuz MS-13 rett etter frakoblingen fra Den internasjonale romstasjonen. (NASA TV)

 

Sojuz MS-13-kapselen idet bremsemotorene avfyres i landingsøyeblikket 6. februar 2020. (NASA/Bill Ingalls)

 

Som vanlig ankom bakkemannskapene den landede Sojuz-kapselen etter kort tid. (NASA/Bill Ingalls)

 

Luca Parmatino hjelpes ut av Sojuz MS-13-kapselen etter at den hadde landet i Kazakhstan. (NASA/Bill Ingalls)

 

Sist ut, men ikke mindre oppstemt, var Christina Kocht. (NASA/Bill Ingalls)

 

Det ubemannede Cygnus-romfartøyet S.S. Alan Bean rett etter at Canadarm2 har frigjort det fra Den internasjonale romstasjonen 31. januar. (Roscosmos)