Sojuz MS-16 tilbake på Jorden*

Sojuz MS-16 tilbake på Jorden*

Publisert av Øyvind Guldbrandsen den 25.10.20. Oppdatert 12.12.21.

eRomfart 2020-052, Norsk Astronautisk Forening, 25.10.2020


Bildene tilhører en nyhetsnotis sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

 

Sojuz MS-16 tilbake til Jorden

Av Øyvind Guldbrandsen

En uke etter at tre nye romfarere ankom Den internasjonale romstasjonen i Sojuz MS-17 (eRomfart 2020-049), returnerte romstasjonens Ekspedisjon 63-besetning den 21. oktober til Jorden i det russiske romfartøyet Sojuz MS-16.


De tre var den amerikanske Ex-63-kommandøren Chris Cassidy og de russiske kosmonautene Anatoly Ivanishin og Ivan Vagner. Om bord i Sojuz MS-16, til og fra ISS, var Ivanishin kommandør.

De tre ble skutt opp i det samme Sojuz MS-16 den 9. april, og har således oppholdt seg i rommet i nær 196 døgn på denne ferden. Underveis har de bidratt til hundrevis av forskningseksperimenter og tatt imot fire ubemannede og to bemannede romfartøy, inkludert det første bemannede Crew Dragon-fartøyet, som var koblet til stasjonen fra 31. mai til 1. august på den såkalte Demo-2-ferden.

Det siste ubemannede var forsyningsfartøyet Cygnus NG-14, som ble skutt opp fra Wallops Island på østkysten av USA den 3. oktober. De andre var Russlands Progress MS-14 og -15 i henholdsvis april og juni, og Japans HTV-9, eller Kounotori-9, i mai. Av disse har kun Kounotori-9 så langt forlatt romstasjonen igjen.

Cassidy foretok også fire romvandringer under Ex-63, alle sammen med Demo-2-astronaut Bob Behnken.

Etter planen skal neste romfartøy som ankommer ISS være Crew Dragon på Crew-1-ferden, som skal starte i begynnelsen av november.

 

Sojuz MS-16 i ferd med å forlate Den internasjonale romstasjonen. (NASA TV)

 

Kun tilbakevendingskapselen, hvor de tre romfarerne sitter, vender helskinnet tilbake til Jorden.

 

Rett før kapselen treffer steppene i Kazakhstan fyres bremserakettene av.

 

Få minutter etter at kapselen har landet er mannskaper på plass for å hjelpe og ivareta romfarerne.