Trafikk til ISS*

Trafikk til ISS*

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 21.08.20. Oppdatert 11.12.21.

eRomfart 2020-044, Norsk Astronautisk Forening, 21.08.2020

 

Bildene tilhører en nyhetsnotis sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.

Trafikk til ISS

Av Ragnar Thorbjørnsen


Slik ser planen for høsten ut nå:

29. september: Cygnus (ubemannet forsyningsromskip)
14. oktober: Sojuz MS-17 (tre romfarere)
23. oktober: Crew Dragon Crew-1 (fire romfarere)
November: Dragon Cargo (ubemannet forsyningsromskip)
Desember: Starliner (ubemannet testferd)

Og så tar vi med dette for 2021:

April : Sojuz MS-18 (tre romfarere)
April : Crew Dragon Crew-2 (fire romfarere)

Det mest interessante i høst blir nok den første operasjonelle ferden for Crew Dragon, som nå er berammet med oppskyting tidligst den 23. oktober. Tidligere hadde man et lite håp om at denne ferden kunne starte i september, men utsettelsen sies å komme fordi det passer best med andre aktiviteter på romstasjonen. Det blir selvfølgelig også spennende å følge med på Boeings neste forsøk på å få Starliner godkjent av NASA, en ferd som mest sannsynlig nå må vente til desember.

Vi tar med april 2021 i denne oversikten fordi disse to oppskytingene kan føre til at det settes ny rekord for hvor mange romfarere som samtidig oppholder seg verdensrommet. Når et nytt mannskap ankommer romstasjonen, er det vanlig med en overlappingsperiode for gammelt og nytt mannskap. I april neste år kan det skje, at det blir en samtidig overlappingsperiode både for Sojuz-mannskaper og for Dragon-mannskaper, hvilket vil bety at det i denne perioden vil befinne seg 14 romfarere om bord i romstasjonen.


De fire romfarerne som skal opp med Crew Dragon i høst, fra venstre: Shannon Walker (ferdspesialist), Victor Glover (pilot), Mike Hopkins (kommandør) og Soich Noguchi (ferdspesialist fra JAXA – den japanske romfartsorganisasjonen). De fire skal etter planen oppholde seg på romstasjonen i seks måneder. Bildet er tatt under trening hos SpaceX. (NASA/SpaceX)