Travelt år for SpaceX*

Travelt år for SpaceX*

Publisert av RAGNAR THORBJØRNSEN den 15.01.23. Oppdatert 17.03.24.

eRomfart 2023-001, Norsk Astronautisk Forening, 15.01.2023

 

Dette er en nyhetsartikkel opprinnelig sendt på epost til medlemmer av Norsk Astronautisk Forening. Dersom du ikke er medlem, men ønsker å motta disse epostene og nyte godt av våre øvrige tilbud, kan du melde deg inn via vårt elektroniske innmeldingsskjema.


Travelt år for SpaceX

Av Ragnar Thorbjørnsen


Året 2022 var et rekordår for SpaceX, men for året 2023 er ambisjonene enda høyere. Bære­raketten Falcon 9 ble skutt opp 60 ganger i 2022, og alle 60 oppskytinger var vellykkede. Aldri før har det skjedd at samme type bærerakett har vært skutt opp så mange ganger i løpet av ett år. I 2023 er målet å nærme seg 100 oppskytinger av Falcon 9.

De fleste oppskytingene av Falcon 9 handler om å frakte opp satellitter til Starlink-systemet, men Falcon 9 brukes også til å skyte opp Cargo Dragon og Crew Dragon. Den første oppskytingen i 2023 fant sted den 3. januar. Hele 114 satellitter var med, og da dreier det seg om såkalte nano-satellitter (veldig små satellitter). Satellittene tilhører 23 forskjellige land, en av dem var norsk. Den har fått navnet Birkeland, og er utviklet ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Formålet med Birkeland er overvåking av skipstrafikk, som skjer ved å fange opp signaler fra skipenes radar.

I 2023 planlegges dessuten fem oppskytinger av Falcon Heavy, som kun ble brukt én gang i 2022, da gjaldt det en oppskyting for U.S. Space Force. Blant nyttelastene planlagt for 2023 er asteroide-sonden Psyche. Årets første oppskyting av Falcon Heavy skal etter planen skje natt til mandag (16. januar), også da på oppdrag for U.S. Space Force. Falcon Heavy består av tre kjernetrinn pluss øvre trinn. To av de tre kjernetrinnene returnerer til Kennedy Space Center, mens det tredje i dette tilfellet ikke skal gjenbrukes, da alt drivstoff vil gå med under oppskytingen. Oppskytingen kommende natt skulle opprinnelig ha funnet sted tidligere denne uken, men mindre problemer under forberedelsene har ført til utsettelser, en dag av gangen.


Falcon Heavy har tre trinn ved siden av hverandre, hver av dem med ni motorer. Falcon 9 har ett av disse som sitt førstetrinn. Øvre trinn har kun én motor, basert på samme grunn­design.

 


   

Falcon Heavy står klar på oppskytingsplattformen foran kommende natts planlagte oppskyting. Raketten skal frakte nyttelast for U.S. Space Force til geostasjonær bane.

   

 


Slik ser det ut når de to sidemonterte trinnene lander ved Kennedy Space Center noen minutter etter oppskytingen, bildet er fra fjorårets eneste oppskyting av FalconHeavy.

 
I 2022 ble det gjennomført tre bemannede ferder med Crew Dragon:

• Polaris Dawn (privat ferd med planlagt oppskyting i mars)
• Crew-6 (med mannskap til ISS - oppskyting 19. februar)
• Axiom-2 (privat ferd til ISS - oppskyting i mai)
• Axiom-3 (privat ferd til ISS - oppskyting i oktober)
• Crew-7 (med mannskap til ISS - oppskyting i desember)I tillegg til Crew Dragon opererer SpaceX også et fraktfartøy (Cargo Dragon). Cargo Dragon er nesten identisk med Crew Dragon, og returnerer til Jorden med «varer» fra ISS, her fotografert like etter frakobling den 9. januar.Likevel er det nok knyttet størst interesse til den første SuperHeavy/Starship-ferden; for selv om det foreløpig ikke er oppgitt noe tidspunkt, forventes det at dette skal skje i 2023. Det vil være et stort tilbakeslag for SpaceX, og ikke minst for Elon Musk, om dette sklir over til 2024. For noen dager siden sa han at det kan skje allerede i februar, men mer sannsynlig i mars. Dog sa han i februar 2022 at han regnet med at det ville skje i løpet av et par måneder, så da tok han grundig feil. Nå står i hvert fall en rakett klar ved basen i Texas, og planen er at det i de kommende ukene skal gjennomføres tester av tanking samt prøveavfyring av motorene. 


       

SuperHeavy med Starship på toppen fotografert ved basen i Boca Chica i Texas. Første trinn i SuperHeavy har 33 motorer. Starship har seks motorer og utgjør både bærerakettens andre trinn og mannskapskabin. Når Starship skal forlate jordbanen, må romskipet først ha påfyll av drivstoff fra et annet romskip.